FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Konrad, Kurt

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
12 november 2018

Tonårsjagets syn på hemkommunen

Ledare 06:02 | 08 januari 2013 På lunchen i torsdags gick jag en vända genom Forumbiblioteket, vek in mot Nackahyllan och drog med fingret tills jag fann den: Nackaboken från 1999.
 På sida 81 hittade jag min text ”För Nacka i tiden”, av redaktörerna tänkt som ett inlägg från ungdomen. Jag var en 16 år gammal lokalpatriot, som var trött på att tillbringa mina dagar i en sovstad.

I framtiden skulle den saken förändras, spådde jag. I ett sökande efter sammanhang hoppades jag att Nacka skulle omvandlas till en kommun ”som klarar sig själv och inte på tv beskrivs som söder om Stockholm”. Sedan dess har en del av visionerna kommit närmare att infrias. Sickla är nästan en stad, och runt stadshuset ska ett verkligt centrum byggas.

Ändå är det mesta som förr. I veckans tidning kan du läsa att sju av tio Nackabor pendlar till en annan kommun varje dag de ska ta sig till jobbet. För Värmdös del ser det nästan likadant ut, med skillnaden att nästan ingen pendlar dit från andra kommuner.

Det är ett problem, enligt näringslivet. Men vad tycker invånarna? En och annan 16-åring kan säkert våndas över evigt stillsamma hemmakvällar och långa avstånd till grannområdet, men föräldrarna kan nog vara av en annan åsikt. För egen del har jag med åren kommit att ompröva min syn på Nacka, Värmdö och andra förorter. Nu är det plötsligt mellanrummen jag vill åt. Till mitt tonårsjags förtvivlan.