Nyårslöftet – en hälsotriggare

Sex av tio nyårslöften handlar om bättre hälsa. Det märks på gymmen, hävdar paret Peter och Anette Broman: ”Man får en chock varje år av alla nya medlemmar.” FOTO: Jenny Frejing
Nacka/Värmdö Uppdaterad 17:3606 januari 2013
Nytt år, nya tag. I början av januari rusar folk till gymmen för att infria sina nyårslöften om ett hälsosammare liv.
– Det fungerar som en spark i röven, säger Johan Lindén på Bodyjoy i Värmdö.
Det är rena rama julafton på gymmen i Nacka och Värmdö. De första veckorna i januari är nämligen de allra mest välbesökta på hela året. Orsaken stavas nyårslöftet om ett hälsosammare liv.

Enligt en undersökning av Demoskop handlar över hälften av alla svenskarnas nyårslöften om att träna och motionera mer.

NVP gjorde en rundringning till olika gym i Nacka och Värmdö. Och så här sammanfattar Kimmy Andersson, personlig tränare på World Class i Värmdö, den nyfunna träningsivern:

– Så är det varje år i januari, det är då vi har flest kunder på hela året. Nu är det smockfullt här. Skåpen räcker knappt till, och vid maskinerna är det kö.

Även på Sats i Nacka Strand uppger man att det är bra drag under galoscherna. På
Bodyjoy vid Värmdö köpcentrum har man på bara ett dygn sålt nio nya årskort, och
många fler har visat intresse för att börja.

– Det är väldigt många som ringer till oss och erkänner att man har ett nyårslöfte att infria. Jag hade precis ett par som ringde hit av den anledningen, och ansökte om att få bli medlemmar, säger Johan Lindén, medlemsansvarig.

Alla håller inte löftet

Samtliga gym uppger dock att träningsivern tenderar att klinga av efter några veckor.

– Många binder upp sig och försvinner sedan, det är trist, för vi vill så klart behålla så många som möjligt här. Men nyårslöftet kan också vara positivt. Olika saker sätter i gång olika människor, och för vissa kan nyårslöftet fungera som en spark i röven att börja träna.

Vad krävs för att hålla träningsgeisten uppe?
– Träningen ska man göra till en vana, nästan till ett beroende, om man får säga så. Orsaken till att man kommer hit är för att bli friskare och må bra, då ska det kännas i kroppen när man inte är här.

Vad är orsaken till att alla inte lyckas hålla motivationen uppe?
– Många tappar det för att de inte ser resultat i början, och då förstår man heller inte vad man gör här. Men vill man komma igång fort är det bra med gruppträning eller personlig tränare, säger Johan Lindén.

Får en chock varje år
Paret Peter och Anette Broman vägrar nyårslöften – men tränar gör de regelbundet året om. Varje år märker de av träningshetsen strax efter årsskiftet.

– Man får en chock varje år när man ser alla nya medlemmar, men det är trevligt. Ibland får man hjälpa till att visa hur maskinerna fungerar, säger Anette och fortsätter:

– Tyvärr ser man inte så många av dem senare på året.
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x