Skolor stängda efter elkaos – Siggestas julbord ställdes in

Elavbrotten i Värmdö Uppdaterad 10:1317 december 2012
Strömavbrotten avlöser varandra i Värmdö. Det har varit stora problem i helgen. Och det ser ut att fortsätta – vid tre-tiden på måndagen var fortfarande 668 hushåll utan ström.
Flera skolor har hållit stängt under dagen.
Hur har du drabbats? Mejla NVP och berätta.
Värmdö är återigen värst drabbat i hela Stockholm av elavbrotten. Flera irriterade läsare har hört av sig till NVP i helgen och berättat att de haft upp till mellan 10 och 15 strömavbrott på en och samma dag. 

”Avnjöt just det tolfte strömavbrottet sen i går. Stabilt. Tur att det bara är någon/några timmars avbrott per gång, annars hade man ju kunnat få någon kompensation gubevars...”, skrev signaturen Sunkan i ett kommentarsfält på webben i lördags. 

Peter Stedt på Vattenfalls pressjour, förklarar varför elen inte fungerar:

– Vi vet, det har varit snötyngda grenar som står och slår mot ledningarna. Det är därför det blir så.

Skolor håller stängt
Dessutom har flera skolor och förskolor helt eller delvis hållit stängt på måndagen på grund av strömavbrottet. Bland andra Hemmesta och Viks skolor. Lokalerna är nedkylda efter helgens strömavbrott. Hemmestaskolan 6-9 bedriver ingen undervisning.

"De föräldrar som har möjlighet uppmanas att hämta sina barn tidigare eller att hålla dem hemma från skolan", skriver Värmdö kommun på sin hemsida.

Julbordet ställde in – kostade 600 000
På måndagen ringde Olof Stenhammar till NVP och beklagade sig över de
konsekvenser strömavbrotten fått. På Siggesta gård, som Värmdöbon driver, fick man ringa till alla 250 julbordsgäster på lördagen – och ställa in arrangemanget:

– Vi fick slänga all mat, totalt kostade det oss 600 000 kronor. Det var vår viktigaste helg på året, det är fullständigt orimligt att strömavbrotten ska få sådana stora konsekvenser.

Som mest 6 600 strömlösa
I lördags vid 21.30 nådde strömavbrotten sin kulmen då 6 600 hushåll var strömlösa i Värmdö. I söndags hade siffran sjunkit, men var alltjämt hög. I söndags fick NVP rapporter om att det endast återstod 40 strömlösa hushåll. 

Men nu har siffran återigen stigit, vid tiotiden var 1 788 hushåll utan ström. I östra Värmdö ska det vara värst.

– Det är bara att beklaga. Huvudorsaken är blötsnö. Men jag har ingen närmare information varför det varit så stora problem.. 

Vad gör ni åt det nu?
– Vi har jobbat hela helgen, och det vi gör är att vi åker ut med bandvagnar och snöskotrar och sågar ner grenar och fäller träd. Sånt här tar tid, för det är mycket skog i trakterna. 

Många arga läsare har hört av sig till oss. Kan du förstå dem?
– Ja, absolut. Det är beklagligt som jag sa. Men det är vädrets makter som spelar in, det snöar och blåser, säger Peter Stedt, och fortsätter:

– Men vi vill inte ge någon prognos nu.

Vid 14:46 på måndagen hade Vattenfall två pågående avbrott där 668 kunder är berörda.

 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x