FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Isak

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
19 december 2018

Jenny Frejing

Nu lämnar Erik Langby Nacka: "Allt måste ha ett slut"

Intervju 09:00 | 29 december 2012 Gråsosselik, hävdar somliga. Den förste nymoderaten, säger han själv. Erik Langby, som slagit svenskt rekord i långsitteri, lämnar nu inte bara stadshuset. Efter 53 år tar han också farväl av Nacka.
– Nu har jag chansen att ändra en del i livet, säger han.
Erik Langby
Familj: Mari och två vuxna barn.
Ålder:
61 år
Bor: I Saltängen, men flyttar efter årsskiftet till en hästgård i Sigtuna.
Tidigare boendeplatser: Hornstulls strand (Bio Rio-huset), Storängen, Fisksätra, Neglinge, Talliden och Nacka centrum.
Fritidsintressen:
Segling, har varje sommar i 34 år varit seglarinstruktör för ungdomar. Att vara ute i naturen. Åka skridskor (favoritrutten är från Hammarbybacken till Saltsjöbaden).
Aktuell: Lämnar i dagarna Nackapolitiken efter 40 år, varav 30 år som kommunens högste politiker. Kommer fortsätta som politiker i landstinget, SKL
Erik Langby är den hemkära typen. Hur ska man annars beskriva en politiker som träget nobbat propåer om landshövdingsposter, partisekreteraruppdrag och generaldirektörsjobb i statliga verk?

Alltid har det funnits något som skavt: för långt bort, för tråkigt, dålig tajming. Mannen som gjorde Nacka till valfrihetens Mecka valde att stanna i sitt stadshus. Till sist slog han svenskt rekord – 30 år som kommunstyrelsens ordförande och sammanlagt 41 år i kommunfullmäktige.

– Jag tycker att det är något fint att vara politiker. Och så har det har varit så spännande och intressant. Det har funnits mycket att utveckla, med ständigt nya målsnören, förklarar han.

Blev aldrig ingenjör

Romansen med Nacka inleddes 1960. Erik anlände som nioåring i det lokala mäklare nuförtiden beskriver som en ”typisk inflyttad familj”, akademiker från trånga Södermalmslägenheter med skimrande fantasier om villalivet, i detta fall ett funkishus i Storängen. De deltog därmed i en massflykt från stan.

– Det gick väldigt fort, så hade de flesta klasskompisar flyttat. Det var ett enormt skifte. T-banan byggdes ut, förorterna uppfördes, när jag var på besök på Söder ett år senare fanns ingen kvar.

Skolgången snitslade han sig igenom via Vikdalens skola, Järla skola, Birka skola och Eklidens gymnasium. Hemma vid middagsbordet avhandlades samhällsfrågor, men aldrig partipolitik, som ansågs som något privat.

Framtiden tedde sig gåtfull för den unge Erik, men i slutändan skulle han nog bli ingenjör, som far. Ändå var han under skolåren både ordförande för Muf i Nacka och i elevrådet (där han åtnjöt sin första valseger, genom att avstyra en skolstrejk). Först efter några oinspirerade år vid KTH styrde han om.

Tvångsäktenskap

Nu är det 2012 och dags för den sista intervjun. Vi träffas i stadshuset, där han med sina karaktäristiska gängliga steg visar oss fram till ett oansenligt rum.

– Det finns inte så mycket att titta på här.

Kontoret är försett med djupgrå heltäckningsmatta, vita väggar, 2,40 i takhöjd, ett nätt skrivbord, några papperstravar och en PC-laptop. Det skulle kunna städas ut på en kvart. Vi går vidare. Just i dessa korridorer har han vankat många mil. Så pass många att de genererat ett farligt övertag, hävdar oppositionspolitiker. Att alla frågor till sist hamnar på Langbys bord.

När han får höra det säger han:

– Kunskap är makt.

Ett exempel: Han minns 1971, när kommunen grundades.

– Jag var ordförande i Muf i Nacka och deltog i en kampanj för ortens framtid. Då trodde man att vi vid det här laget skulle ha 150 000 invånare, tbana till Nacka centrum, Orminge och Erstavik, som skulle bebyggas. Jag tyckte att det var lite våldsamt. Det av riksdagen beordrade tvångsäktenskapet mellan Boo, Saltsjöbaden och Nacka ledde till tvister, bland annat om namnet.

– Vi var några som tyckte att Saltsjöstad hade varit en bra lösning. Det var ju så laddat med att välja ett av namnen. Men det blev ju Nacka, och det var nog mest relevant att ta, då det var den största orten.

Så fort han blivit myndig och fann en lucka klev han in i kommunfullmäktige som politiker. Han kom att stanna i fyra decennier.

– Planen när jag gick in var att vara med och bestämma. Vi tyckte att de var väldigt mossiga de som satt där. Men jag hade verkligen inget långsiktigt mål. Jag har aldrig planerat karriären. Det ena gav det andra som gav det tredje.

Revolutionär

Gråsosselik, beskrivs han av somliga. Själv föredrar han att lyfta fram andra benämningar. Som ”den store kommunideologen”. Då åsyftar han det faktum att Nacka gått i bräschen för valfrihet.

– I ena änden har jag beskrivits som nästan revolutionär i det ideologiska. Och i andra änden grå, vardaglig och jordnära. Mixen är att jag stått för en ganska verklighetsförankrad politik, med tydlig kompass. Då fastnar man för någon av delarna.

Det började med ett checksystem för fotvård 1985. Nu är listan lång: Barnsomsorg, ledsagning, skolorna, särskilt boende, missbruksvård …

Valen har blivit viktigare än innehållet, hävdar de politiska motståndarna, som också anser att uppföljningen varit svag, och att kommunens verksamhet i princip sålts ut. Det här är samtidigt det område Erik Langby är mest stolt över:

– Vi har varit pionjärer. Han lanserar ett annat epitet: ”den förste nymoderaten”.

– Jag var de Nya Moderaterna innan de fanns. Jag har ett stort intresse för välfärdsfrågorna, och är mån om kvaliteten i den verksamheten. Förr ägnade vi oss för mycket åt skatter. Det är också viktigt, men inte till priset av välfärden.

Först var han också med att sälja ut ett kommunalt bostadsbolag. Något oppositionen hävdar har ökat segregationen. Och visst, enligt SCB har Nacka Sveriges femte största löneklyftor.

Vad tänker du när du ser den statistiken?
– Man måste gå djupare. Det är inte så att en sjuksköterska tjänar mindre här än på annat håll. Däremot tjänar vissa personer väldigt mycket. För mig är inte glappet ett problem.

Har alltid svar
Journalister som ringer Erik Langby får ofta snabba svar. Inte bara lyfter han luren efter några få signaler, han kan dessutom omedelbart fiska fram en åsikt i vilken fråga som helst, oavsett om det handlar om hemlöshet eller vatten och avlopp. Svaret är rappt och inte sällan vasst.

Du är övertygad politiskt?
– Det kan man säga.

Hur kan man vara det?
– Jag hade inte varit med i 40 år om jag inte trodde på det här. Sedan har jag känt att sättet vi jobbat på varit vinnande. Jag har alltid varit noggrann i det jag gör, och har kunnat titta folk i ögonen även om jag fått representera ett beslut de inte gillar.

Tvivlar du aldrig?
– Jo, innan man fattar beslut så händer det. Man får inte börja med att låsa sig. Men det är väldigt få beslut jag tycker att jag kan ångra, att jag skulle vilja backa bandet. Det handlar i så fall om sånt där man borde ha gripit in på ett annat sätt. Som att modernisera Saltsjöbanan.

Hotad två gånger
Arbetsveckorna har varit långa. Som far till två barn har han försökt kompensera frånvaron genom att kunnat skjutsa ungarna till aktiviteter, vara med på utvecklingssamtal, och sen åka tillbaka till stadshuset.

Relationen med den tidigare frun sammanfattar han lakoniskt:

– Det är väl ingen fördel med jättelånga arbetsveckor. Det är det inte.

Under åren har han hotats vid två tillfällen, en gång brevledes, en gång i telefon. Polisen underrättades och båda gångerna fann man gärningsmännen.

– De var väldigt ångerköpta. Polisen skötte det väl och jag kunde lägga det bakom mig.

Däremot: inga sönderskurna bildäck, inga oväntade besök i hemmet.

– Det har inte varit en enda grej. Inte på stan heller. Tvärtom kommer folk fram och hejar. Hade kontakten med medborgarna varit negativ hade jag inte fortsatt så här länge.

Kritiken har varit hård mot slutet, inte minst kring det stadshus i vilket han sitter. Ombyggnaden skulle ha kostat 170 miljoner kronor, men notan blev istället 381 miljoner. Revisorerna gav en anmärkning. Skolorna tvingas spara. Skatten höjdes.

Ändrar ”en del” i livet
Till och med allianskollegor har medgett att ”det sista året varit tungt”. Snart blir det lättare.

– Nu har jag chansen att ändra en del i livet, säger han.

Nästa anhalt för honom, livspartnern Mari, hunden och katten blir en hästgård. Den ligger i Sigtuna, förklarar han nästan ursäktande. Gick inte att finna någon här.

– Jag hade förmånen att vara på gård på somrarna när jag var liten. Morfar hade en gård och mamma var uppvuxen där. Jag har många positiva minnen av det. Det hade varit roligt att vara kvar, men det är för urbaniserat här.

Hur känns det att lämna?
– Klart att det är lite jobbigt. Samtidigt är jag inte kommunalråd i relation till mina närmaste. Jag blir inte avlövad den dag jag kliver härifrån.

Han tillägger:

– Allting måste ha ett slut. Vi har fått en bra efterträdare. Att lämna ett kaos efter sig hade inte känts kul. Inga jämförelser med andra kommuner i ert spridningsområde.

Den 1 januari kan alltså kronprinsen Mats Gerdau en gång för alla ta bort lappen han satt upp vid sitt kontor. På den står det: ”Praktikant”.