Lili: ”Behövs fler jourhem för katter”

Katarina har ett jourhem för katter och är en av dem som startat en ideell förening för hemlösa katter. Lili Päivärinta stöttar föreningen. FOTO: Jenny Frejing
Djurö Uppdaterad 09:1424 oktober 2012
Det finns ett stort antal hemlösa katter i Värmdö. Många av dem klarar inte vintern. Nu försöker artisten Lili Päivärinta få hjälp med att hitta fler jourhem åt katterna.
Längst inne på golvet i en garderob ligger den svartvita kattmamman ”Duchess” med sina två nyfödda ungar. Hon hittades för en tid sedan i en lada ute på Vindö. Eftersom hon såg ut att vara dräktig bestämde Djuröborna Lili Päivärinta och Eva Söderlund att de skulle försöka fånga in kattmamman. Nu har hon fått ett tillfälligt jourhem hemma hos Katarina på Värmdö.

Men kattmamman och hennes ungar är inte ensamma om att vara hemlösa. Just nu har Katarina ytterligare en hankatt och två årsungar från samma kattkoloni där man hittade Duchess. Dessutom har hon tagit hand om två enveckorskattungar från Vaxholms Djurhem, vars mamma övergivit dem.

30 000 katter lever ute
I Stockholmsområdet finns det uppskattningsvis 30 000 utelevande katter som inte har ett hem. När vintern kommer får de försöka överleva så gott det går.

– De som klarar sig är de som kan ta levande byte och har tillgång till vätska. De andra fryser långsamt ihjäl, det börjar ofta med att trampdynorna förfryser och lossnar, berättar Yvonne, som också har ett jourhem för katter.

– Speciellt svårt är det förstås för dem som är vana att vara inne, som många sommarkatter, berättar artisten Lili Päivärinta, som engagerat sig i frågan.

Eva Söderlund har tillsammans med Yvonne och Katarina nu bildat en ideell kattförening, Värmdö Katthem, för att hjälpa katter i nöd.

De får också stöd av Lili Päivärinta, hon har sett problemen med hemlösa katter på nära håll. Bland annat har man i flera år haft bekymmer med hemlösa katter på Vindö, där man hittade Duch-ess.

Placerat ut elva katter
– Det är en kattkoloni på ett 15-tal katter, varav några årsungar, som bor runt och kring en lada. Jag har gjort försök att fånga in fem, sex stycken som jag har kastrerat. Vi har placerat om elva katter, men det kommer nya katter hela tiden. Vi kan inte fånga in fler just nu för vi har inga fler jourhem, säger Lili Päivärinta.

Nu försöker de hitta jourhem åt de kvarvarande katterna. Att vara jourhem åt en katt innebär att man tillfälligt ställer upp med ett hem.

”Kastrera din katt”
Tanken är att i första hand försöka identifiera katten, och om det inte finns någon ägare ska katten så fort som möjligt placeras om till ett permanent hem.

– Den som ställer upp som jourhem får naturligtvis tips och stöd av oss. Om något inte fungerar tar vi ansvar för att hitta ett nytt ställe. Jag har kontakt med katthem som kan fixa hem och plats, men nu är det höst och fullt överallt, säger Lili Päivärinta.

Vad bör man då göra för att minska problemet?

– Kastrera din katt. Det är så lät att skaffa katt, men många tycker inte det är värt pengarna att kastrera den, men de har inte sett effekterna och hur katterna plågas, säger Lili Päivärinta.
Fakta
Den som är intresserad av att ställa upp som jourhem kan kontakta Eva Söderlund på Djurö, via mejl på e-soderlund@hotmail.com eller på telefon 0702-132664. Det går också bra att ringa Yvonne på 070-532 73 78.

BILDSPEL: Se katterna som söker ägare i ett bildspel