Gymnasiet töms på Värmdös egna elever

Valeria Borovic, som bor i Bromma, och Jonathan Hemström, som bor i Hammarbyhöjden, har just börjat på Värmdö gymnasium. Av deras nya skolkamrater kommer endast nio procent från Värmdö. FOTO: jenny frejing
Värmdö Uppdaterad 12:0202 oktober 2012
Värmdö gymnasium gör inte skäl för namnet. Dels ligger det vid Gullmarsplan, dels är bara 13 procent av eleverna från Värmdö.
– Det är så pass lite att man får fundera på vad man kan göra, säger Max Ljungberg, MP.
På skolans hemsida anges att hälften av eleverna kommer från Värmdö. Det är ingen lögn, utan stämde när uppgiften för några år sedan skrevs in. Men i dag är det inte riktigt.

Andelen Värmdöelever på Värmdö gymnasium är i höst 13 procent.
Den siffran tycker Max Ljungberg är låg. Han är miljöpartist och utbildningsstyrelsens ordförande.

– Jag tycker att 13 procent är så lite att man får fundera på vad man kan göra. För några år sedan diskuterades ett personalkooperativ. Kommer en sån diskussion upp igen får man lyfta den. Men så länge skolan är populär och fungerar bra uppväger det positiva det negativa.

Högsta betyg krävs
När Värmdö gick in i länets gemensamma gymnasieregion var det med orden: ”Ingen elev ska vara inlåst i sin egen kommun”. Året var 2008 och sedan dess har konkurrensen hårdnat om eleverna. Resultatet är väl känt.

Många har sökt sig till centralt placerade skolor. En vinnare i sammanhanget är Värmdö gymnasium, som sedan 1994 legat vid Gullmarsplan. Numera krävs högsta betyg i så gott som varje ämne för att läsa naturprogrammet.

Är det fortfarande Värmdös gymnasium?
– Ja, det är fortfarande Värmdös gymnasium. Men med den här gemensamma regionen har man inga egna skolor på det sättet. Vi har till exempel 200 elever på Engelska skolan i Nacka, säger Max Ljungberg.

Fler Värmdöelever i Nacka
Noterbart i sammanhanget är att 282 Värmdöelever går i Nacka gymnasium, mer än dubbla antalet mot antalet Värmdöelever som går i Värmdö gymnasium.

– Jag har pratat med rektorn där om hur vi kan förstärka anknytningen till Värmdö. Vi vill gärna uppmärksamma ungdomarna om att man kan bo i kommunen, och ge dem koppling till den, säger Max Ljungberg.

Oppositionsrådet Lars Bryntesson, S, tycker att skolan ska behållas.

– Vi gör bedömningen att det är en skola som stärker Värmdös varumärke, och som har bidragit till att fler skolelever har kunnat skapa sig en identitet att gå på Värmdö gymnasium. Det är bra att skolan finns kvar.

Ekonomin är en viktig faktor. Skolan har historiskt sett gått med överskott, pengar som överförs till nästa års budget. Det innebär att Värmdö inte har några utgifter för driften. Annat vore läget om skolan gick med förlust, säger Max Ljungberg och fortsätter:

– Skulle skolan bli en belastning blir frågan mer aktuell, eftersom vi med färre Värmdöelever inte har inte lika stor nytta av skolan. Att det är svårt för Värmdöelever att komma in kan man ha åsikter om, men det är det system som gäller.

Jörgen Löwenfeldt


”Gymnasiet är som en ambassad”
GULLMARSPLAN
Bara nio procent av Värmdö gymnasiums nya elever är från Värmdö.
Kopplingen till hemkommunen är svag, säger eleverna NVP pratar med.


Frågan återkommer ständigt: Varför heter skolan som den gör?

– Jag brukar säga att den är som en ambassad i utlandet. Kliver du in här är du i Värmdö, säger rektorn Arne Andersson.

När han tillträdde var Värmdöeleverna i majoritet. Bland de nya ettorna utgör de bara nio procent. Snittbetyget är uppe i rekordhöga 285 poäng.

”Stärker varumärket”
– Vi är en av Stockholms bästa gymnasieskolor och stärker varumärket Värmdö, säger Arne Andersson.

Jobbar ni för att stärka också Värmdökopplingen?
– I första hand fokuserar vi på att bedriva skolverksamhet. Nyanställda erbjuds av Värmdö möjligheten att åka ut till kommunen, men inte eleverna.

För några år sedan ville ni starta ett personalkooperativ, är frågan fortfarande aktuell?
– Då rann det ut i sanden, fastän politikerna var positiva. Nu handlar det mer om hur Värmdö ser på skolan. Vill de ha kvar den är det inga problem, men tänker de sälja den, då är det bättre att personalen äger den än en stor skolkoncern, säger Arne Andersson.

”Aldrig förstått namnet”
Ute i korridoren står tre av de nya eleverna.
De började på naturprogrammet med global inriktning härom månaden. Alla säger att skolan har gott rykte.

– Däremot har jag har aldrig förstått varför den heter Värmdö gymnasium men ligger här, säger Valeria Borovic, som pendlar 40 minuter från Bromma för att ta sig hit.

– Det vore kul om den var relaterad till Värmdö, nu är man det bara med namnet, säger Lisa Swedberg från Enskede.

Jonathan Hemström från Hammarbyhöjden har sökt sig till skolan dels för ryktet, dels av en annan anledning.

– Jag bor så nära, säger han.
Så höga betyg krävs
• Värmdö gymnasium är populärt bland Stockholms elever. Intagningspoängen för de 30 elever som kom in på det naturvetenskapliga programmet var i höst 295 poäng. I Gustavsbergs gymnasium antogs alla sökanden till motsvarande program.
• För samhällsprogrammet var intagningspoängen 260., att jämföra med Gustavsbergs gymnasium, där alla kom in.

Fotnot: 160 poäng innebär godkänt betyg i alla ämnen. 320 innebär högsta betyg i alla ämnen.

Här bor Värmdö gymnasiums elever
Stockholm: 453 (41 %)
Nacka: 166 (15)
Tyresö: 148 (13)
Värmdö: 140 (13)
Huddinge: 95 (9)
Haninge: 32 (3)
Solna: 17 (2)
Botkyrka: 15 (1)
Övriga kommuner: 32 (3)
Sammanlagt: 1 098   
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x