FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Henrik

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
19 januari 2019

Jenny Frejing

Bryntesson lämnar Värmdö för Sigtuna

Värmdö 11:46 | 10 oktober 2012 Oppositionsrådet Lars Bryntesson föreslås bli nytt kommunalråd och ny kommunstyrelseordförande i Sigtuna. Nyheten presenterades vid en S-presskonferens i dag.
    – Sigtuna är en jättespännande kommun med många likheter med Värmdö, säger han.
Efter mer än tio år i Värmdöpolitiken slänger oppositionsrådet Lars Bryntesson, S, in handuken.

– Det är hedrande att jag fått frågan. Det är en jättespännande kommun med många likheter med Värmdö som passar bra med min politiska profil med social ekonomi, företagsfrågor och entreprenörskap. Men det har inte varit ett enkelt beslut och jag är inte vald än. Och fram till dess arbetar jag med full kraft med oppositionsarbetet i Värmdö, säger Lars Bryntesson till NVP.

Han fick frågan av arbetarkommunens styrelse som kallade till en presskonferens i dag. Anders Johanssson, S, kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna, presenterade  nyheten.

– Vi tycker att han är ytterst väl lämpad att axla uppdraget och någon som står för en politisk viljeriktning vi har i Sigtuna. Lars Bryntesson har erfarenhet då han varit kommunstyrelseordförande och prövats i ett skarpt läge i kombination med hans politiska inriktning och personliga engagemang. Vi pratar om en väldigt energisk person. Så vi är väldigt nöjda, säger Anders Johansson och fortsätter:

– Vi socialdemokrater styr sedan tre mandatperioder och vi har varit noga med att inte bara politiskt attrahera klassiska S-väljare, utan även andra grupper. Och vi vet att Lars Bryntesson ansvarade för ett blocköverskridande koalition åren 2002-2006.

Lars Bryntesson har nominerats av S i Sigtuna till ny kommunstyrelseordförande och nytt kommunalråd. Valet görs formellt vid ett medlemsmöte på onsdag. Om Lars Bryntesson väljs så kommer han att tillträda 1 januari 2013.

– Jag är fullt medveten om att jag slutar mitt i en mandatperiod. Men då hinner den nya kommunstyrelseordföranden att bli varm i kläderna. Jag har valt tillfället just för att det är mycket bra och lämpligt att flytta under en mandatperiod. Han kan hantverket och vet vad det är att vara kommunstyrelseordförande och hinner under tiden fram till valet att lära känna kommunen i detalj, säger Anders Johansson.

Lars Bryntesson lyckades ta över makten från Moderaterna efter att C, MP och KD tröttnat på M:s sätt att leda kommunen 2001. Han samlade då till en blocköverskridande koalition där även V ingick från början. De fick fortsatt förtroende vid valet 2002, däremot ställde KD krav på att V inte längre skulle ingå, istället blev det en rödgrön koalition bestående av S, C, KD och MP, som styrde Värmdö kommun fram till 2006.

Lars Bryntesson kommer enligt uppgift att flytta till Märsta i Sigtuna kommun under hösten.

Anders Johansson har varit kommunalråd i Sigtuna i tio år. Han blir nu ny vd för Kombispel, Socialdemokraternas spel- och lotteribolag. Han sitter också kvar som S-ledare tillsvidare.