Poppis påspremiär för Värmdökassen

Det var full rulle på Grisslingeparkeringen när Värmdökassen släppte höstens första skörd. Här Anna Ranebo, Nora gård, och Åsa Levén, Säby gård. FOTO: Nadia Enedahl
Värmdö Uppdaterad 10:1312 september 2012
För fjärde året i rad har försäljningen av Värmdökassen dragit igång. I år presenteras flera nyheter, som ost, öl och rapsolja.
– Vi har blivit lite moderna, säger Anna Ranebo från Wermdö hushållningsgille.
Tre minuter före öppningsdags på fredagseftermiddagen kom Eva-Lena Jägerstig som åkt ända från Saltsjöbaden:

– Det är första gången jag handlar här. Nu har jag köpt en kasse. Men jag har köpt potatis från Säby förut och den är fantastiskt god. Det är bra att det är närodlat.

Närodlat i massor
Rekordet i fjol var att alla kassar var slut elva minuter efter att man öppnat.

– Det beror lite på väder och vind. Men vi brukar ha ett 100-tal kunder varje fredag. Och så har vi 400 medlemmar på Facebook, det är helt galet. Vi informerar via sms och mejl, berättar projektledaren Anna Ranebo, som under dagen packade ett 50-tal kassar.

Fredagens kasse innehöll potatis från Säby Gård, tomater, gurka, bönor, purjolök och squash från Östanviks gård, samt spenat från Västerängs gård på Nämdö. Dessutom majs från Kalvandö gård och nyslungad honung från Nora gård.

– Vi varierar varje vecka. Mycket säljer vi också i lösvikt, som potatis, majs, ägg och tomater, berättar Anna Ranebo.

Det är Wermdö Hushållningsgille och Värmdö LRF-avdelnings samarbete med olika bönder och mathantverkare i Värmdö som resulterat i den populära matkassen.

Från grönsaker till kött
Från att enbart ha varit en grönsakskasse kommer påsen från och med i år att innehålla kött, ost, rapsolja och öl. Allt lokalt producerat.
Numera erbjuds dessutom mindre aktörer, som är knutna till projektet Smaka på Värmdö, att sälja direkt till kund.

I fredags var exempelvis Elisabeth Dingertz med och sålde sin Norrnässenap och örtsalt.

– Vi samarbetar också med Ö-slakt, som tidigare har stått vid Ålstäket. Det tror vi blir bra, för då kan kunderna köpa en hel middag, både grönsaker, ägg och kött, berättar Anna Ranebo.

Om skörden går bra hoppas man att från mitten av oktober kunna sälja raps från Säby gård. Nytt för i år är också ost från ostmakeriet på Rindö.

– Ostmakeriet kommer att vara på plats och sälja i lösvikt några fredagar och berätta om ystning och ostar. Alla ostar har ett Värmdönamn. Så det blir en viss
folkbildning i det hela också, säger Anna Ranebo.

Lokalt öl till hösten
En annan nyhet är att man hoppas kunna sälja öl från Värmdö Bryggeri under hösten. 
Dessutom går det numera bra att betala med kort.

– Vi har blivit lite moderna, säger Anna Ranebo.

Ifjol såldes Värmdökassen fram till andra halvan av oktober. I år hoppas arrangörerna att kunna stå på plats varje fredag till mitten av oktober, om vädret tillåter.

 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x