De får Fisksätra att grönska

Vera Zethraeus och Patrick Vuvu hjälper till att måla en husvagn som har skänkts till Odla med solen. Den ska användas som rek­lamvagn och locka Fisksätrabor till att vara med. FOTO: Nadia Enedahl
SOMMARJOBBET Uppdaterad 14:1308 augusti 2012
Fisksätra blomstrar, till stor del med hjälp av sommarjobbarna i projektet Odla med solen. Samtidigt som de lär sig att odla tar de reda på resurser i området och bidrar till en bättre närmiljö.
– Jag har lärt mig att man inte ska ta miljön för given. Regeringar försöker lösa miljöproblemen i världen, men vi jobbar lokalt för att få medborgarna här att bli uppmärksamma på miljön. Alla kan vara med och hjälpa till, säger Patrick Vuvu, som är en av tre sommarjobbare.

Odla med solen är ett projekt som drivs ideellt av bland andra Dante Hellström. Målet är hållbar utveckling och att odla växter som har olika funktioner i ett flerårigt odlingssystem, så kallat Forest Gardening.

– Människor ska kunna påverka och vara delaktiga i sin närmiljö. Tack vare alla sommarjobbare som varit här har vi kunnat plantera på många ställen runt om i Fisksätra och de har hjälpt till att röja upp hela det här området, där det tidigare bara var asfaltshögar och skräp, säger Dante.

Luktärter i sandlåda
Sommarjobbarna har planterat runt om i Fisksätra, bland annat vid sporthallen, Braxenparken och på den så kallade plantskolan i närheten av marinan. Det är framför allt ätbara växter som odlas och vem som helst får gå och plocka.

En annan viktig arbetsupp­gift består av att kratta och samla ihop sådant som för andra är skräp: gräs, löv, barr och pinnar.

– Det används till att lägga runt växterna, vilket kallas för att täckodla. Det hjälper till att behålla fukten i jorden och ger näring till träd och buskar. Jag har lärt mig en del på biologilektionerna, men man lär sig mer när man praktiserar och får göra själv, säger Patrick.

Vera Zethraeus fick tre veckors sommarjobb på Odla med solen och trivs bra med arbetsuppgifterna. En av de första sakerna hon fick göra var att pröva att plantera växter i sand.

– Här i sandlådan har jag luktärter, mangold och rödbetor. Det visade sig fungera och växer nu för fullt.

Det är ett av syftena med projektet – att odla framtidens växter. 
Vera Zethraeus
Ålder:
16 år
Bor: Nacka
Pluggar: Börjar på Värmdö gymnasium till hösten
Fick jobbet via: Kommunen

Patrick Vuvu
Ålder: 17 år
Bor: Fisksätra
Pluggar: På Samgymnasiet i Järfälla
Fick jobbet via: Kommunen
  • Nadia Enedahl

 
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x