FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Johanna

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
21 juli 2018

Elisabeth Ubbe

Bröderna Vuvu får stanna i Sverige

Saltsjöbaden/Fisksätra 17:55 | 03 juni 2012 ”Tre ensamma barn utvisas till Kongo.” Så löd rubriken i NVP i maj 2009.
Turerna har sedan dess varit många.
Men nu är det klart: Patrik, Kenneth och Asa Vuvu får stanna i Sverige.
En regnig fredag damp brevet ned på hallgolvet.

Patrik satt i soffan och spelade tv-spel, men reagerade inte. Istället vankade hans mamma fram, sprättade upp kuvertet, läste i några sekunder – och började skrika.

– Jag frågade varför hon skrek. Efter det satte jag mig och spelade tv-spel igen. Sedan tryckte jag på paus, säger Patrik Vuvu om dagen som förändrade allt.

– Jag visste inte hur jag skulle reagera.

Tre års väntan
Våren 2009 kunde NVP-läsarna för första gången ta del av bröderna Patrik, Kenneth och Asa Vuvus berättelse. Deras mor hade gått under jorden, men Migrationsverket fattade likväl beslutet att skicka de tre pojkarna – då 14, 13 och 7 år gamla – från Fisksätra till ett barnhem i ett oroligt Kongo.

”Åker vi tillbaks dit vill jag inte leva mer. Jag väljer hellre att dö snabbt, än att bli torterad”, sa Patrik i en intervju i NVP.

Fallet blev mycket uppmärksammat – bland annat med manifestationer i Fisksätra, med tv-inslag och nyhetsartiklar. I juni 2009 ställde Migrationsverket in utvisningen. Därefter har bröderna fått temporära uppehållstillstånd i omgångar.

Men på fredagen den 1 juni 2012 kom till sist det permanenta uppehållstillståndet, som betyder att brödratrion får stanna i Sverige så länge de vill.

Stor lycka på festival
Många Fisksätrabor har under åren stöttat bröderna i deras kamp.
När Patrik och Kenneth besökte Internationella festen i Fisksätra i lördags fick de möjlighet att dels berätta om beskedet, och dels tacka alla för stödet.

Festivalgeneralen Rodrigo Valdebenito lyfter fram händelsen som dagens höjdpunkt.

– Alla var väldigt glada. Det visar på styrkan i ett samhälle där alla går ihop, på gemenskap. Och engagemanget kring bröderna har varit stort i flera år.

Pathou Nzuzi är en av dem som jobbat hårdast för brödernas sak. Han har varit god man åt de tre pojkarna fram till förra månaden.

– Jag känner en lättnad. Vi har kämpat i tre år för det här, säger han.

”Blev ohållbart”
Tidigare justitieministern Thomas Bodström har företrätt bröderna juridiskt. Det är ett av två migrationsmål han har hand om (det andra gäller pojkarnas mamma, och är ännu ej avgjort).

– Det är fantastiskt roligt. Vi har valt att kämpa, och jag tror att situationen blev ohållbar. Att inte låta dem stanna hade så uppenbart stridit mot barnkonventionen.

Varför tror du att utfallet blev som det blev?
– Det finns en ny lag från 2010 där det står att man ska ta särskild hänsyn till barnen, även om beslut fattats tidigare. Den lagen lyfte vi fram vid den här ansökan.

Hur viktigt tror du att stödet från allmänheten har varit?
– Allt hade varit helt annorlunda. Jag vet inte om pojkarna hade orkat annars. Nu hade de stöd från hela Fisksätra.

För bröderna innebär beskedet att de kan börja fundera över framtiden. Fotbollsproffs, advokat och diplomat står plötsligt på listan över drömjobb.

– Vi har hela tiden tagit ett steg i taget, säger Patrik Vuvu. Nu vet vi att vi kan drömma utan problem. Ingen kan stoppa det.

Fotnot: Pojkarnas mamma trädde fram i slutet av 2011. Thomas Bodström har goda förhoppningar om att hon ska få stanna, då hon har sina barn i Sverige.