FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Johannes Döpa...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
24 juni 2018

Jenny Frejing

Äldre kan inte flytta hemifrån

Nacka 12:01 | 12 juni 2012 Ett rum står tomt i Skvaltan. Det behövs inte, och ägaren vill gärna bli av med det.
Men Karl Sundberg, 83, kan varken flytta till en hyresrätt eller till ett seniorboende.
Ett bekymmer som blivit allt vanligare bland äldre i Nacka.
Inga trygghetsboenden i Nacka
• Seniorboenden är ett praktiskt boende som är anpassat för personer över 55 år, och som har gemensamhetsutrymmen. I de flesta fall köper man sin bostad, men även hyresrätter finns. Vissa har en övre åldersgräns för nyinflyttade på 75 år.

• Trygghetsboende är en boendeform där äldre bor som i lägenheter, fast med gemensamma rum och ut-ökad service. I Stockholm får vem som helst över 75 år söka en plats. Denna boendetyp finns dock inte i Nacka.

• Servicehus är ytterligare en boendeform, och har liknats vid ett hotellboende där allting ingår. Hyran är normalt lägre än för trygghetsboenden. Men här krävs ett kommunalt biståndsbeslut. Några servicehus finns inte i Nacka.
Kanske har han drabbats av överflödets förbannelse. I alla fall känns det så.

Karl Sundberg står med fötterna på den gröna heltäckningsmattan, i rummet som aldrig används. Det är nu helt tomt, så när som på dammsugaren i hörnet. Den står där sedan han gjorde i ordning bostadsrätten för en försäljning.

– Jag är 83 år, och vill komma ifrån att sånt här, säger han.

Krävde hög årsinkomst
Planen var att sälja lägenheten och skaffa en hyresrätt som var anpassad efter hans behov. Det innebär att den har hiss istället för 39 trappsteg. Och att den har ett rum istället för tre. Men marknaden i Nacka var begränsad. Det enda seniorboendet med hyresrätt, Diligentiaägda Biet i Finntorp, gav honom nobben direkt.

– De krävde en inkomst på 310 000 kronor om året. När jag förklarade att så mycket tjänar inga pensionärer blev svaret: Vem har sagt att vi vill ha pensionärer?

Vanligt problem
Kravet innebär en månadslön på 26 000 kronor. Att jämföra med genomsnittspensionen för svenskar över 75 år, som är 12 500 kronor. Snittpensionären når därmed heller inte upp till inkomstkraven för en vanlig hyresrätt (se fotnot).

Ingemar Norén är ordförande för PRO i Nacka, och han känner igen Karl Sundbergs problem. Problemet – att ensamstående pensionärer inte kan lämna sina bostäder – diskuteras ofta i föreningen:

– Nacka kommun måste ordna fram fler hyreslägenheter för äldre. Då skulle man frigöra ett antal bostäder för unga familjer som står på kö. Jag ser också gärna att man bygger något som liknar de gamla ålderdoms-hemmen. Så alla kan vara på samma ställe.

Svårt att övertyga Nacka

Arbetet att övertyga kommunen har dock gått segt.

– Vi har tagit upp diskussionen på olika sätt. Men eftersom Nacka inte har eget bostadsbolag, och inte heller en egen bostadsförmedling så är det svårt. Istället får de ha kontakter med privata byggherrar som i sin tur gör jobbet, säger Ingemar Norén.

Det är där skon klämmer, hävdar Eva Öhbom Ekdahl, M. Hon är kommunalråd i Nacka och ordförande i social- och äldrenämnden.

– Vi träffar våra stora fastighetsägare, och har tagit upp att det måste finnas ett annat sätt. De kräver en viss inkomst för att bli godkänd som hyresgäst. Och det är ett bekymmer för pensionärer, som istället ibland har kapital. Men det godkänns inte.

Man pratar om bostadsbrist, och så kan folk inte flytta. Det känns onödigt?
– De kommer därifrån om de vill, men det beror på vad de vill ha istället. Man måste planera sitt boende i tid. Jag har träffat många äldre som väntat för länge att flytta, och då blir det besvärligt.

Har kommunen något ansvar att lösa situationerna?
– Nej. Inte när det gäller ordinärt boende. Vi har ett ansvar för de Nackabor som har behov av hemtjänst eller särskilt boende. Annars har vi inget ansvar.

Karl Sundberg kommer att fortsätta att med käppen vanka de 39 trappstegen upp till trerummaren. Trots höftledsoperationen går det hyggligt än så länge, säger han. Men han är besviken på att kommunen inte hjälper honom.

– Jag har ju bott här sedan 40-talet. Det är här jag är uppväxt.

Fotnot: Den enda enrummaren i Nacka som just nu ligger upplagd på Stockholm stads bostadsförmedling är på 36 kvadratmeter och ligger i Stensö. Men för att bo där krävs en månadsinkomst på 24 000 kronor.