Raggarrock som doftar 60-tal och bensin

Nacka Uppdaterad 16:4115 maj 2012
Raggarbilar, Elvisfrisyrer och 60-talsmusik. NVP följde med rockabillybandet Six Teen Flames på en spelning på Nacka Värdshus.
I ett stort rosa hus i Lännersta bor Kenta Sjöstedt och hans mamma. På tomten finns ett litet garage, men istället för bilar ryms där en replokal. Det var här rockabillybandet Six Teen Flames bildades för tre år sedan. Larsa Söderström hade vid det här laget åkt raggarbil i tio år, hade ”raggarstilen i blodet” och ville börja göra musik.

– ”Ska vi inte starta ett band”, sa jag till Kenta en gång på fyllan. Och så gjorde vi det. Men vi hade inte ens en sångare, knappt ens ett bandnamn. Men sen en dag så knackade Jonas Blidell på dörren till replokalen. ”Jaha, och vad händer här då?” sa han, berättar Larsa, och Jonas fyller i:

– Ja men jag hade hört att ni startat band, klart jag undrade. Sen lärde jag mig sjunga. Det var faktiskt inte så svårt.

Nu har bandet regelbundna spelningar runt om i Storstockholm, mest på raggarklubbar av olika slag. Någon gång i månaden spelar de dessutom på Nacka Värdshus.

Medan bandet riggar upp sina instrument förklarar Larsa att utseendet är en stor del av raggar- och rockabillykulturen, ett sätt att urskilja sig från den stora massan.

Stil som sprider sig
– Men nu för tiden ser för fan varenda JC-modell ut som jag gör. Jag vill ha det smalt, jag vill inte känna mig som en modetrend. Det här är min stil! säger han och ordnar till den omsorgsfullt sprayade Elvis-frisyren.

Lokalen börjar fyllas med folk, och ljudnivån blir allt högre. Daniel Gustafsson och Veronica Rickfält sitter vid ett bord och väntar på att bandet ska börja spela. De har åkt till Nacka Värdshus i ”Limon”, deras gemensamma gamla raggarbil, en ombyggd, sliten och lappad Dodge Coronet 440 från 1965.

– ”Limon” blir alltid stoppad av polisen, berättar Veronica.

Fest i bilen
– Bilarna är en viktig del av vad det är att vara raggare. Men det är så mycket mer. Det är festerna, stilen, alla roliga människor, att cruisa runt… säger Daniel.

Vad gör man när man cruisar? 
– Man festar i en bil, åker runt och dricker öl. Ja, inte den som kör då, säger Veronica.
Six Teen Flames ska snart gå upp på scenen, men helt plötsligt har alla bandmedlemmar gått upp i rök. Alla utom Johnny Bingström.

– Jaha, och nu två minuter innan vi börjar lira måste så klart alla kissa eller röka fast de haft två timmar på sig. Varför blir det alltid så här? säger Johnny och ser sig bekymrat omkring.

Han berättar att hans dröm är att kunna leva på musiken.

– Men det är klart, man ska ju hinna ha ett liv också. Man blir nog ensam om man satsar för mycket.

Till slut börjar bandet spela. En av kvinnorna i publiken, Gunilla, busvisslar och hoppar upp och ner så fransarna på hennes väst yr omkring.

”Här ska dansas”
– Det här bandet är skitbra och nu ska här dansas! säger hon och springer in i massan som bildats framför scenen.

Enligt Nacka Värdshus garderobspersonal är det ”uppåt 90 personer” som kommit till rockabillykvällen.

– Det är mycket. Det är det här och karaoke som drar mest folk hit. Den har börjat bli populär, den här musikstilen.

Johan Blidell har varit i raggarsvängen längre än de andra killarna i bandet, och han har sett hur livsstilens popularitet har både stigit och sjunkit genom åren.

– Det viktigaste är att nya generationer hela tiden får tag på musiken. Rockabillyn och raggarkulturen har kommit och gått i cykler. Det är ju så: ingenting dör för evigt om det finns något fint i det, säger han.
60-talsmusik och motorklubbar
Six Teen Flames består av Jonas ”Bliddan” Blidell (sång/gitarr), Lars-Henrik ”Larsa” Söderström (gitarr), Johnny Bingström (trummor), Johan Blidell (sång/piano) och Kenneth ”Kenta” Sjöstedt (sång/bas).
Bandet spelar mest 60-talscovers men skriver också egna låtar.
Bandet spelar oftast på olika motorklubbar runt om i Stockholm, men är också lite av ett husband i Ektorp.
  • Hanna Reinholdsson
 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x