FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
18 juli 2018

Carl Lundborg

Hardcoreband tog hem segern

Boo 14:05 | 28 maj 2012 Sångarens mamma kallar det ”skrikmusik”. Men juryn i talangtävlingen Scen1 på turné tyckte att Terra Nova var bäst av alla.
NVP var med när finalen avgjordes på Ormingekarnevalen.
Klockan är 22:00 på fredagskvällen. Efter tre timmars uppträdanden står sexmannajuryn på scen. Intill sig har de alltifrån ensamma pianovirtuoser till hiphopare. Från dancehall till indie.

– Det har varit väldigt jämnt, säger juryordföranden.

Efter fyra deltävlingar spridda över Nacka och Värmdö, och en knallhård omröstning på NVP.se ska tävlingen kulminera. Motiveringen: ”En akt med tajthet och oerhörd energi. De bjuder in en ovan publik till en ovan genre”.

”Förvånande!”
Härnäst står de fem medlemmarna i hardcorebandet Terra Nova med blommor i handen och en check på 5000 kronor.

– Det känns otroligt! Förvånande! är sångaren Franco Nobilis spontana reaktion från scenen.

När han efteråt pratar med NVP är han lika överraskad. Hardcore – en sångstil som hans mamma kallar för ”skrikmusik” – brukar inte gå hem i alla läger.

Men det röjiga och uppslukande uppträdandet fick juryn på fall.

– Det var sjukt oväntat. Det var så många andra bra artister, säger Franco.

Bandet, som också består av Max Johnson, Hannes Nordkvist, Örn Segerstedt och Josef Moberg, har spelat ihop i ett halvår och bildades efter en spelning på just en hardcorekonsert. Alla är 17 år och går på Rytmus i Nacka.

Röst med magstöd
Efter att Terra Nova spelat sin vinnarlåt ”Swallows” en andra gång är Franco inte hes. Det kan tyckas förvånande, med tanke på frenesin i hans sång.

– Rösten känns rätt bra. Jag använder en sångteknik som inte sliter på stämbanden. Man utgår från magstöd och några muskler i halsen. Om 50 år har jag ingen röst om jag fortsätter så här varje dag, men då är jag nu snart 70 ... Så säger i alla fall min röstpedagog.

Totalt fanns drygt 200 personer i publiken denna kväll på Ormingekarnevalen. 567 personer röstade på sin favoritartist på NVP.se.