Expertens tips – sadla om och bli en bättre cyklist
Tjejer som lånar pojkvännens cykel är ett vanligt misstag, enligt experten David Randén. ”Cyklarna är alldeles för stora för dem.”
FOTO:
Niklas Instedt
Sport
Uppdaterad 09:4314 maj 2012
En klassisk damcykel, racerhoj eller mountainbike – det viktigaste är att det ska kännas skönt under turen.
Sittställning och bikefit är begrepp som blir allt viktigare bland en växande skara cyklister.
En väljusterad cykel kan vara minst lika viktig som den där extra träningsrundan. Det menar cykelexperten David Randén, som driver en cykelbutik i Hammarby Sjöstad. Han är inte nöjd förrän sadeln sitter exakt där den ska.
– Det ska inte göra ont att cykla. Man kan utnyttja sina muskler bättre om man sitter riktigt. Och det är vad det handlar om – att ta hand om sin kraft på bästa sätt. Sedan får man som cyklist bedöma hur mycket prestanda och komfort man behöver för sitt utövande.
Sträckta ben en myt
Köper du en cykel i dag är det inte ovanligt att affären erbjuder en så kallad bikefit. Just för att kroppen ska fungera i största möjliga harmoni med cykelns vitala delar.
Finns det några generella regler för hur man ska sitta på sin cykel?
– Sitter man helt rätt upp och ner, det vill säga väldigt bekvämt, är det klart att prestandan blir lidande. Det hänger förstås på vad du ska göra med din cykel.
– Är det Vätternrundan som hägrar bör du klara åtta, tio eller femton timmar i sadeln, beroende på hur fort du cyklar. Handlar det om en timme lugn cykling under helgen, kan du lika gärna sitta upprätt.
Som orutinerad cykelmekare är det lätt att göra misstag, har du några vanliga exempel?
– Många flyttar fram sadeln för att man tycker att cykeln känns för lång. Det är helt felaktigt eftersom sadelns position inte har något med cykelns längd att göra. Den ska sitta så att knäna arbetar i rätta vinklar när man trampar runt pedalerna. Först när den biten är avklarad ställer man in styret. Är avståndet mellan sadel och styre för långt krävs möjligen en kortare styrstam. Räcker inte det är ramens storlek antagligen felaktig.
Att låna cykel för att exempelvis köra Vätternrundan kan bli ett dyrköpt misstag.
– ”Jag ska bara köra Vättern”, brukar det heta. Framför allt bland tjejer som ofta lånar sina killars cyklar, som är alldeles för stora.
Och då snackar vi ändå uppemot 30 mil!
– Sitter man galet och felbelastar sina knän kan det sluta med att det börjar göra riktigt ont, och man tvingas kliva av efter halva sträckan.
Flera är myterna kring hur en cykel bör ställas in – exempelvis den om de sträckta benen.
Hård sadel för lång sträcka
– Sadeln bör justeras så att vinkeln på benet är runt 30 grader när pedalen befinner sig i sitt nedersta läge, säger Randén, medan han brygger ännu en välsmakande espresso.
Därefter svänger samtalet över till att handla om sadlar, sittdon som inte sällan upplevs som för hårda eller smala.
– Ju kortare sträckor man cyklar desto svårare blir det med en hård sadel. Kör du däremot längre sträckor är en hårdare sadel definitivt att föredra.
Där även storleken har betydelse?
– Hur bred den ska vara hänger främst ihop med vilken rumpa du har, eller rättare sagt, var dina sittben är placerade. Den ömhet du känner efter första sittningen brukar i regel gå över efter tredje rutten, när sittbenen acklimatiserat sig. En för smal sadel kan göra att du hamnar snett. Är den för bred glider man gärna framåt.
Hjälper ni även dem som köper enklare cyklar?
– Vi gör alltid en enklare bikefit, så att avstånden stämmer något så när med köparens fysiska förutsättningar. Sedan är det upp till cyklisten att hitta sin egen optimala sittposition. När vi gör en riktig bikefit börjar vi alltid med att mäta kroppens olika delar, ser hur rörlig cyklisten är i leder och muskler. Exempelvis hur mycket hon eller han kan luta sig framåt innan bäckenet börjar dra i lårmusklerna.
Vilka produkter i vilken turordning gäller för dig?
– Hjälmen är självklar. Därefter cykelskor och pedaler som hänger ihop. Sedan cykelbyxor.