FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Pia

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
22 februari 2019

Jenny Frejing

Jazzhumor med mörka undertoner

Kultur & Nöje 10:08 | 18 april 2012 Nippe Svensk släpper ny skiva. Men det är utan Qvarre och resten av Svensk Pop. Resultatet har blivit jazziga visor, ofta roligt, men med en mörk underton.
Spelning
Den 28 april spelar Nippe Svensk på "Skål" vid Horns­tull tillsammans med Wille Crafoord, som skrivit musiken till en av de nya låtarna.
– Många säger att musik och humor inte hör ihop, men jag säger tvärt om – att musik och humorlöshet inte hör ihop, säger Nippe, eller Nils Andersson, som är personen bakom artistnamnet.

Han är fortfarande sångare i bandet Svensk Pop, som haft sin bas i Henriksdal och Finntorp, men bandet är vilande sen några år.

– I somras dog en av medlemmarna, Jonas Redmo, så nu är vi lite lamslagna. Men vi som är kvar har bestämt oss för att fortsätta.

Nippe Svensk är den siste i bandet att göra något musikaliskt vid sidan om Svensk Pop. Men han är den förste att göra en solo-skiva. Han har kallat den ”Den vedervärdige mannen från Älvsjö”.

Är det du?
– Många av texterna är så gamla som från 2006 och 2007 och det var en lite självföraktande tid för mig.

Men när man lyssnar känns det som du har vänt det till något positivt ändå?

– Det är det enda raka. Och titeln är en referens till Sjöwall-Wahlöös deckare.

Gillar du den boken?
– Den är ok. Men framför allt funkar den jättebra som en skivtitel.

Leker med ord
Bakom låtar som ”En bättre poet”, ”Löneslav”, ”Gravskrift över en gammal ateist” och ”Självömk och tretakt” gömmer sig underfundiga texter, men med mörka undertoner, ackompanjerade av spänstig och levande musik.

– Svensk Pop var 100 procent humor. Eller åtminstone 90. Den här skivan är lite mindre humor, men det är ett bra recept att göra glada melodier med mörka texter. Då kan man lyssna på låtarna och bli glad.

En del låtar är berättande. Låten ”Mordet” innehåller till exempel en detaljerad planering av det perfekta brottet. Men offret visar sig vara berättaren själv ...

– Det är en hat-låt. Men handlar om att frustration ofta bottnar i en själv på något sätt.
Andra gånger bygger texterna på ordlekar, mer eller mindre innehållsrika. Det är något han också får användning för när han skriver barnramsor. En handfull har publicerats i ett par antologier.

– Leken med ord är ungefär samma sak, men med barnramsor kan man gå ifrån innehållet ännu mer och fokusera just på orden.