"Upprörs inte över safarin!"

Debatt Uppdaterad 09:2017 februari 2012
Det är inte lathet som gör att fler är sjuka i Fisksätra än i Solsidan, skriver Ung Vänster, som tycker att man borde uppröras över orsaken till att överklassafarin är möjlig, istället för att att uppröras över själva safarin.
Det är lätt att bli upprörd över överklassafarin till Solsidan, och många har också blivit det.

Ännu lättare är det att bli upprörd över medias dagliga safarier till Stockholms fattigare områden. Varje dag kan vi läsa i tidningen om hur mycket problem det finns i Stockholms mindre välbärgade förorter, utan upprörda utspel från lokalborna.

Vi får dagligen höra om hur illa ställt det är i förorterna, men det skapar aldrig debatt om varför de här problemen finns. Man skyller på lathet eller utanförskap, men undviker att prata om den egentliga orsaken till att det ser ut som det gör.

Det är inte lathet som gör att fler är sjuka i Fisksätra än i Solsidan, det är inte utanförskap som gör att fler är arbetslösa i Botkyrka än i Danderyd, det är inte en slump att välbärgade områden har längre livslängd och högre sysselsättning än mindre välmående. Orsaken är de ökande klyftorna i samhället.

För varje skola som läggs ned i förorten sänker man skatterna för dem som behöver det minst. Så upprörs inte över safarin, upprörs över orsaken till att den är möjlig att genomföra, och gör något åt det!

Ung Vänster