Tjejer växer genom dansen

Emma Weijmers och Cornelia Norling Åkerlind dansar loss på Gurraberg. FOTO: Jenny frejing
Värmdö Uppdaterad 11:5522 februari 2012
En grupp tonårstjejer samlas varje onsdagskväll i en av Gurrabergs danssalar. De är där för att lära sig dansa, men också för att lära känna sig själva, varandra, och den egna kroppen.
Danspiration heter satsningen av tjejer, för tjejer, som just nu körs för fulla muggar i Värmdös ungkulturhus Gurraberg. Det handlar om dans, men också om så mycket mer.

– Dansen är ett mäktigt verktyg. Breakdance till exempel. Alla står i en ring, och en åt gången går in i cirkeln och dansar. Det är så häftigt, det blir en manifestation av ”här är jag, den här platsen vill jag ta, det här vill min kropp göra just nu”. Den känslan kan man lära sig att applicera på skolan, jobbet, kärlekslivet, allt! säger initiativtagaren Carina Perez.

Carina Perez, som för övrigt har en bakgrund som hiv-forskare på Karolinska institutet, berättar att tjejgruppen var knäpptyst och stod tryckta mot väggen i början av projektet. Annat är det nu, danssalen sjuder av liv och rörelse. Uppvärmningen börjar med att tjejerna uppmanas att gå runt i rummet, huller om buller.

Dans och diskussion
– Det är viktigt att alla går åt varsitt håll. Det är så himla lätt att hamna i en cirkel där alla bara följer efter varandra. Så ska vi inte göra nu, förklarar dansledaren Emelie Enlund, och får omedelbart gensvar från tjejerna. 

När tjejerna har dansat klart väntar stretching, och sedan en gruppdiskussion runt ett på förhand bestämt ämne. Förra veckan diskuterades droger, den här veckan ska tjejerna samtala kring begreppet duktighet.

– Vi försöker samtala kring de ämnen som ligger nära tjejernas vardag. Det kan handla om genus, självkänsla, sexualitet, rätten att säga nej men också ja. Det är ingen som hjälper tjejerna att orientera sig i allt det här. Som att det är okej att vara sexig, men det är viktigt att i sådana fall välja det, förstå varför, säger Carina Perez.  

”Jag lär mig så mycket”
Cornelia Norling Åkerlind är 12 år och har precis hittat till gruppen.

– Åh, jag har lärt mig så mycket, inte bara dans. Jag vågar vara mig själv mer nu, och jag vågar göra saker som jag inte trodde att jag vågade, säger hon.

Danspiration är en del av Värmdö kommuns tjejsatsning, och de har fått beviljat finansiering för tio veckor av kommunen. Det är i nuläget oklart om satsningen får fortsätta, och om den även i fortsättningen ska få vara gratis.
  • Hanna Reinholdsson

 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x