Polis skulle hämta sjuk hund ­– ägare JO-anmäler

Värmdö Uppdaterad 11:5527 februari 2012
En Värmdöbo JO-anmäler länsstyrelsen sedan en länsveterinär försökt tvinga hans hund, som blivit attackerad av ett vildsvin, till operation eller avlivning.
Enligt anmälan ska hundägaren på djursjukhuset ha ställts inför ultimatumet att antingen operera hunden, till en kostnad av 30 000 kronor, eller avliva den.

När mannen ifrågasatte diagnosen och ville att en annan veterinär skulle undersöka hunden, kontaktade länsstyrelsen polisen för att få till ett beslut om omedelbart omhändertagande av hunden.

Mannen fick med sig hunden till en annan veterinär, innan polisen dök upp, där det svullna benet syddes med stygn. Enligt anmälaren självläkte hundens ben, och är nu i det närmaste återställd, utan operation.

”Ett unikt fall”
– Vi tog ett omhändertagandebeslut. Sen ringde han och hade fått ett intyg från en annan veterinär. Då tog vi tillbaka vårt beslut. Det är ett väldigt unikt fall, säger Karina Burlin, chefsveterinär på Länsstyrelsen i Stockholms län.

– Här har vi två veterinärer med olika intyg. Det vi får göra är att följa upp det här och se vad som händer med hunden, säger hon.

Gustav Grändeby
Jörgen Löwenfeldt