FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Johanna

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
21 juli 2018

Carl Lundborg

Bästa app-tipsen till Jan Björklund

Nacka 13:35 | 11 februari 2012 I går kom 100 pedagoger från hela landet till Nacka för att utbyta erfarenheter om undervisning med hjälp av surfplattor. NVP har träffat arrangören Sandra Wissting – och bett om hennes bästa app-tips till Jan Björklund.
Sandra Wissting, skolutvecklare i Nacka och lärare på Myrsjöskolan, vad är det som är bra med surfplattor i klassrummet?
   – Plattan är som ett helt bibliotek. För de yngre barnen ger den en ”lägereldseffekt”. Lägger man den på golvet samlas barnen runt den och jobbar med de färdigheter som appen tränar, men de övar också socialt samspel. De kan också själva enkelt skapa eget material. För äldre elever gör den i princip allt som en laptop gör, fast den väger mindre.

Vad kan bli bättre, vad gäller hur surfplattor kan användas i undervisning?
   – Utbudet av appar kan bli bättre för äldre elever. Fortfarande finns det flest pedagogiska appar för mindre barn.

Utbildningsminister Jan Björklunds inställning att surfplattor inte ska konkurrera ut böcker och pennor har väckt debatt. Hur ser du på det?

   – Om han blir provocerad av att man använder surf-plattor låter han inte så insatt. Men debatten har varit lite onyanserad: Vi vill inte kasta ut papper och penna, utan komplettera dem. Det är inget bokbål.

En insamling på nätet ska ge Jan Björklund en platta med pedagogiska appar. Vilka appar skulle du vilja visa för honom?
   – Jag skulle vilja visa honom alla appar som finns för till exempel geografi. Här finns Google Earth och Maps och andra kartor. Via appen Ted kan man ta del av många föreläsningar om skolutveckling. Sen finns det många appar för förskolan, som Book Creator och Puppet Pals.