Vänsteraktioner skuggar Solsidan

Barbro Corin och Britt-Marie Stenbeck hör till de Solsidebor som tar den stundande överklassafarin med ro. ”Det är underhållande”, säger Barbro. FOTO: JENNY FREJING
Saltsjöbaden/Fisksätra Uppdaterad 12:0424 januari 2012
Överklassafari till Solsidan och en brevaktion med vänsteragenda, riktad mot Saltsjöbadsbor. Organisationer långt ut på vänsterkanten riktar sin ilska mot sydöstra Nacka. NVP har pratat med dem för att fråga varför.
Förra helgen orsakade nyheten om en överklassafari i Solsidan besökarrekord på NVP.se. Det är förbundet Allt åt alla som anordnar safarin, som ska äga rum i förbundets så kallade Motborgarbuss.

Parollen är ”Odla ditt klasshat” och arrangörerna skriver bland annat att de ska berätta om ”Sveriges rikaste utsugare” och att de ska promenera i ”rikemansgettot”.
Retoriken är avsedd att provocera, förklarar Anna Svensson från Allt åt alla.

– Det här är ett sätt att visa på klassklyftorna. Vi passerar Fisksätra på vägen ut, så det blir som ett klassamhälle i miniatyr. Men det är självklart tillspetsade formuleringar. Det handlar mer om att odla sin ilska än sitt hat. Men samtidigt finns det ett klasshat, ovanifrån, säger hon.

Fullbokad busstur
Turen äger rum på lördag och är fullbokad. Förbundet, som har anordnat liknande turer i Malmö och Göteborg, funderar redan på att sätta in fler bussar.
I förra veckan polisanmälde en person safarin.

– Vi blev förvånade. Det är inget olagligt eller konstigt vi gör. Men jag förstår att man kan bli upprörd över vårt språkbruk, säger Anna Svensson.

Förstår du att Solsidebor kan bli illa berörda av detta?
– De som tar åt sig, kanske borde ta åt sig. Det beror på vilken syn de har på sig själva. De som förstår att det finns stora skillnader i samhället, kanske tar det här med en klackspark.

Samtidigt som debatten gick varm förra helgen, fick NVP ett mejl från vänsterorganisationen Svart verkstad.

För att ge draghjälp till safarin, gick de ut med en Youtube-film där de tar på sig de brev som förvirrade många Saltsjöbadsbor i september förra året. I breven, som påstods komma från polisen och Skatteverket, stod det bland annat att mottagaren hade hög benägenhet att hemfalla åt ekonomisk brottslighet.

Vill sprida rädsla
Men allt var en bluff, för att rikta fokus mot de brott som Svart verkstad hävdar begås av överklassen. 

Den representant för gruppen som NVP får kontakt med kallar sig för ”Lars Ahlmark”. Gruppen vill göra ”kul aktioner, som man kan garva åt” och ”dra ner brallorna på de rika jävlarna”, som han uttrycker det.

– Om de som fick brevet blir förbannade är det bra. Om de blir rädda är det också bra. Men vårt syfte är inte att nå överklassen. Vi använder dem bara som instrument för att stärka arbetarklassen, säger ”Lars Ahlmark”.

Är meningen att provocera?
– Nej, så här blir vi i arbetarklassen behandlade. Välfärden monteras ner, offentliga sektorn säljs ut och vård, skola och omsorg bantas. Om vi är provocerande för att vi tycker illa om rika är det rörande, jämfört med deras cyniska sätt att utnyttja oss.

Hanna Bäckman”Jag tycker lite synd om dem”

SOLSIDAN
Gräsligt, idiotiskt – eller underhållande? Reaktionerna på överklassafarin skiljer sig åt bland de Solsidebor som NVP träffar.

De flesta vi pratar med känner till bussturen, och alla har en åsikt. Men de som är kritiska vill inte framträda i tidningen.

– Det är gräsligt. Hela historien är idiotisk. Det är bara på grund av tv-serien, säger en kvinna, som vill vara anonym.

Ett par, som är ute och stav­går, håller med:

– Det låter inte kul. Det kommer bara att skapa motsättningar. Ett bostadsområde kan inte bara vara överklass.

”Låter inte klokt”
En kvinna som är ute och går med sin hund är desto hårdare i sitt sätt att uttrycka sig.

– Det låter inte klokt. Så här är det: Om man jobbar och pluggar ordentligt, och gör rätt för sig, har man rätt att få belöning. Men om man varit en parasit på andra, då får man finna sig i att bo där man bor. Jag tror att det handlar om avundsjuka. Naturligtvis vill de bo i grönskan i en fin villa. Men de vill inte göra något för det. Alla som bor här har kämpat för att bo här, säger hon och tillägger:

– Vi vill inte ha några såna där kommunister här.

Desto mer välvilligt inställda är Solsideborna Barbro Corin och Britt-Marie Stenbeck.

– Det är underhållande. De får göra som de vill, så länge de inte hindrar trafiken. Göran Greider har ju redan varit här och ondgjort sig. Jag tycker lite synd om dem, men de kanske tror att de kan påverka samhället genom det här, säger Barbro Corin, som samtidigt ifrågasätter antagandet att alla i Solsidan är överklass.

Fascineras av idén
Även Rebeccah Ripås, som precis kommit hem till sin villa på Vårgärdsvägen, tycker att det är fel att säga att alla i Solsidan är överklass.

– Givetvis finns det skillnader mellan Saltis och Fiskis, men jag tycker att klasserna mer och mer smälter samman. Så det är synd att det blir så här, säger hon.

Även om hon inte gillar formuleringen om klasshat, tycker hon inte att resan är så mycket att uppröras över.

– Jag blir snarare fascinerad över att folk vill betala för att åka hit och titta. Jag kommer inte att störas av dem, säger hon.