Efter safarin – hyllningar och sågningar

Anna Svensson, arrangör av överklassafarin och reseledare, var dagen till ära klädd i flygvärdinnedräkt. Allt åt alla-kollegan Shabane Barot viftar med safariflaggan framför åhörarna. FOTO: CArl lundborg
Saltsjöbaden/Fisksätra Uppdaterad 10:3431 januari 2012
"Lite kul" eller "barnsligt"? Politikernas syn på överklassafarin skiljer sig åt.
Men från Solsidanhåll hörs mest kritiska röster.
NVP följde med på årets mest uppmärksammade bussresa.
– Sverige sägs vara klasslöst, men det krävs bara en bussresa för att se att det inte stämmer, sade nyinflyttade Nackabon Sonja om den omdiskuterade bussturen.

I taket på bussen hänger blomstergirlanger och olikfärgade lampor, det spelas musik och stämningen är uppsluppen när vi åker genom ett grått Stockholm på väg mot Saltsjöbaden. Anna Svensson från förbundet Allt åt alla är en av de som arrangerat sightseeingturen, och hon är även en av bussens reseledare. Iklädd ljusblå flygvärdinnedräkt och pärlörhängen förklarar hon reglerna för bussturen:

– Gå inte för långt från bussen, det kan bli farligt. Ni får se, men inte röra – kom ihåg att ni är på safari. Och så hoppas vi på att vi slipper aggressiva angrepp från lokalbefolkningen.

Safaribussen äggas
Bussen kör igenom Fisksätra, och Deniz Yusuf håller ett föredrag för bussresenärerna om skillnaderna mellan Fisksätra och Saltsjöbaden vad gäller inkomst, hälsa och samhälleliga resurser.

– Fisksätra är en avvikelse i Nacka, en betongklump mitt bland villaområdena. Här är ohälsan större än i Saltsjöbaden, men här finns också ett starkt engagemang, säger han.

Framme vid Grand Hotel i Saltsjöbaden möts bussen av en grupp tonårskillar utrustade med bandyklubbor och ägg.

– Vi är inga djur! Stick härifrån! ropar en kille.

Efter ett muntligt föredrag om Saltsjöbadsavtalet utanför hotellet åker busslasten vidare mot Solsidan. Ägg kastas mot bussen när den åker iväg, vilket möts av spridda skratt från deltagarna. 

”Vill politisera klyftorna”
Att överklassafarit äger rum just i Nacka är ingen slump, menar Shabane Barot, från Allt åt alla.

– Vi vill politisera klass-klyftorna på ett roligt och informativt sätt. Klassegregationen finns överallt, och i Nacka är den otroligt tydlig. Nacka blir därför ett bra pedagogiskt exempel.

Anna Svensson resonerar i samma banor som kollegan.

– I Fisksätra läggs skolor ned, och bara några minuter därifrån finns skattesmitande miljonärer. Det är en intressant parallell.

”Det är fördjävligt”
Att bli utmålade som skattesmitare mottas inte väl bland de Saltsjöbadsbor som stöter ihop med folksamlingen.

– Det är förjävligt vad den här bussresan utmålar oss som. Många här har företag som sysselsätter en massa människor. Räknas inte det? säger Bennie Sjöquist, som bott i Saltsjöbaden sedan 1976.

Inte heller de tonårskillar som följt efter bussturen är särskilt nöjda över uppmärksamheten.

– Tanken att alla ska ha lika mycket är väl fin. Men det är bra med klasstrukturer. Det gör att man får mål att eftersträva i livet. Att göra såna här resor ökar dessutom klassmotsättningarna, menar Sebastian Bjers, som är 15 år.

Men tanken är inte att öka några motsättningar, enligt Deniz Yusuf från Allt åt alla.

– Det är egentligen inte så komplicerat. Vi vill helt enkelt ha ett bättre samhälle, vi vill att de ekonomiska resurserna ska fördelas rättvist och att segregationen minskas.

– Då är det viktigt att folk slutar hålla käften, att de säger ifrån, och att de organiserar sig runt de frågor de tycker är viktiga.
NVP enkät Vad tycker du om att ett område i Nacka utmålas som skräckexempel på segregation?
Lennart Nilsson, vice ordförande i kommunfullmäktige, FP:
– Det finns självklart en poäng i att lyfta fram skillnader mellan Fisksätra och Saltsjöbaden, även om skillnaderna inte är så stora som den här gruppen försöker påskina. Men jag tycker inte om att man vill skapa avstånd och klasshat, det är obehagligt. Det är inte bättre än rashat eller något annat hat. Man borde försöka skapa dialog istället och på så sätt minska segregationen.

Hediye Güzel, avgående ledamot i kommunfullmäktige, V:
– När man säger ”segregation” tänker de flesta på Tensta eller Rinkeby. Men Saltsjöbaden är också segregerat. Jag har inga problem med safarin. Jag tycker till och med att det är lite roligt, så länge man inte gör det på ett hotfullt sätt. Det är bra att man försöker skapa debatt och att man jämför områden med varandra. Jag kanske skulle bjuda Erik Langby på en klassresa runt om i hela Nacka.

Erik Langby, kommunstyrelsens ordförande, M:
– Jag tycker att det är barnsligt att dra politiska slutsatser, som inte har koppling till verkligheten, utifrån en humorserie på tv. Safarin grundar sig på ett behov av att måla världen i svart och vitt, men det finns alltid nyanser. Människor över hela världen lever segregerat, så även i Nacka. Men det är märkligt att utifrån det dra slutsatser om hur människor i Saltsjöbaden eller Fisksätra är.

Enkät: Hanna Bäckman