Starka känslor efter överklassafarin i Solsidan

Saltsjöbaden/Fisksätra Uppdaterad 16:0128 januari 2012
Äggkastning, politiska föredrag och en buss fullsatt av nyfikna människor. NVP åkte med på föreningen Allt åt allas överklassafari genom Saltsjöbaden.
– Nacka berättar allt om Sverige. Det är det segregerade svenska klassamhället i miniatyr, menar Mattias Våg, medarrangör till bussresan.
Bussen avgick från centralstationen, och blev snabbt fullsatt. När Fisksätra passerades höll Deniz Yusuf ett föredrag om området. Han pratade bland annat om den utbredda arbetslösheten, nedläggningen av Fisksätraskolan och bröderna Vuvu.
– Men vi får inte glömma att det är här motstånd frodas, tillägger han och får spridda glädjeutrop till svar.

När bussen anländer till Grand Hotell har polisen dragit sig tillbaka och bussen möts istället av en grupp tonårskillar från Saltsjöbaden.
– Det är sorgligt att vuxna lägger tid och pengar på att åka hit och titta, säger Emil Lundström, 15 år.
Hans vän, som har tagit med sig ägg för att kasta på bussen och vill vara anonym, tillägger:
– Jag fattar inte vad de där kommunisterna gör här. Det är väl inte vårt fel att de är fattiga?

Efter en föreläsning om Saltsjöbadsavtalet åker busslasten vidare mot Solsidan, och många ägg kastas mot bussen. Väl framme promenerar gruppen runt och tittar på villorna. Några av husen pekas ut som tillhåll för ”skattesmitare” och ”såna som sysslar med riskkapitalism och ekonomisk brottslighet”.

Bennie Sjöquist står en bit bort och betraktar folksamlingen. Han har bott i Saltsjöbaden större delen av sitt liv, och han är inte imponerad av Allt åt allas initiativ.
– Det är bedrövligt det här. Det har alltid funnits klassklyftor. Men vi som bor här har kämpat för att kunna göra det. Det kommer nog mer skatteintäkter från oss här än från dom där, säger han och nickar mot bussresenärerna.

Läs mer i tisdagens NVP.

 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x