Gymgruppen med världens tuffaste åldersgräns

Det är tufft att komma in på träningspassen på Sickla hälsocenter på fredagar. Här råder en åldersgräns på 90 år. Till höger gängets äldste deltagare, Per-Olof ”Farsan” Lalin, 97 år. FOTO: Jenny Frejing
Nacka Uppdaterad 15:4516 januari 2012
Fredagsgympan på Sickla hälsocenter är inget för barnrumpor. Här är det förbjudet att vara under 90 år.
– Det kan vara världens äldsta gympagrupp. Snittåldern är 93 år, säger läkaren Göran Murvall.
Det är första gympapasset för året. Göran Murvall, chefsläkare på Sickla hälsocenter, är till en början orolig att några hoppat av. Men han lyser upp när han ser att en efter en droppar in.

Hade det inte varit för att två nyblivna 90-åringar anslutit till gruppen, hade 91-årige Lennart Zetterqvist varit yngst i klassen. Han berättar att han varit sparsam med julmaten, så det ska nog gå fint.

Äldst av alla är 97-årige Per-Olof Lalin, som kallas ”farsan” i gruppen. Det gillar han:

– Man får ta tillvara på det lilla man har att skryta med, skrattar han.

I perfekt balans
Och exakt klockan 11:00 börjar passet:

– Välkomna hit allihopa, vi har två nya i gruppen som fyllt 90 år i januari. Ni får ta hänsyn till dem. För övrigt så känner jag mig i perfekt balans. Hur är det med er? frågar Göran Murvall.

När flera i gruppen utbrister ”Uruselt!” och ”Dåligt!” skrattar både gyminstruktörerna och pensionärerna.

Passet börjar och gruppen värmer upp armar och ben till låten ”Stayin’ alive” av Bee Gees. 

När 90-plussarna är uppvärmda roterar de mellan träningsredskapen där de jobbar med armar, ben och balans.

Det sociala viktigt
Lår och höfter är de viktigaste områdena att träna för äldre, berättar Göran Murvall.

– Tränade lårmuskler minskar risken för fall och frakturer. Studier visar att 90-åringar kan förbättra sin muskelstyrka med mellan 50 och 200 procent. Men det sociala är minst lika viktigt.

– När vi började med gruppen i mars förra året var de tysta, till en början. Men nu är det ett jäkla liv. De har verkligen roligt tillsammans, säger Göran Murvall, som vill se fler liknande initiativ för äldre – såväl på kommun- och landstingsnivå, som i privat regi.

När det gått 45 minuter avslutar pensionärerna gympapasset med gemensam fika. Nästa vecka är det dags igen. Men innan dess ska de samla kraft, och Per-Olof Lalin, 97 år, ser fram mot sin fredagswhisky:

– Det måste man ju få unna sig efter ett sånt här pass, ler Per-Olof ”Farsan” Lalin.
90-plusgympan
• Gympan är gratis och drivs ideellt av Sickla
hälsocenter. Kravet är att man fyllt 90 år och har en läkarbedömning i ryggen. Samt att det finns lediga platser i gruppen.
• Den 29 januari visas filmen ”Det är aldrig för sent” på Göteborgs filmfestival, som handlar om gympagruppen i Sickla. Dokumentären kommer även att visas på SVT till våren.