Karatekids kammade hem sju medaljer i SM

Julia Mazur i kata, grenen där man demonstrerar sparkserier och slag. FOTO: Carl Lundborg
Sport Uppdaterad 09:0005 december 2011
Nacka och Värmdö tog hem sju medaljer i helgens Karate-SM i Botkyrkahallen. Bäst gick det för Julia Mazur, Gustavsberg, med ett SM-guld och ytterligare två pallplatser. För syskonen Sundqvist från Eknäs blev det ett guld till Isak och ett brons till SM-debutanten Alva. Gemensamt för de tre medaljörerna är att karaten är en familjesport.
Det är egentligen bara Alva och Isak som ska tävla i familjen Sundqvist, men i Botkyrkahallen i Hallunda har hela familjen Sundqvist bytt om till de vita karatedresserna.

För Alva Sundqvist, 16 år, är det hennes första SM. Karate har hon bara tränat ett år men efter många års gymnastikträning, och starter i gymnastik-SM, var hon redan vig och hade tävlingsnerver på topp.

Passar bra att se arg ut
– I gymnastiken skulle man alltid le och se glad ut men när jag är nervös och fokuserad ser jag bara arg ut, det passar bättre när man fightas, säger Alva Sund­qvist.
Hon tycker även att karaten är mer avslappnad. Gjorde hon fel när hon tävlade i trupp i gymnastik var det ett helt lag som blev besvikna. Skulle hon ha misslyckats i helgen är det mest hon själv som skulle blivit besviken.

– Sen är det kul att få vara nybörjare igen. Det finns inga krav på en, och går det bra blir folk bara positivt överraskade, säger hon.  

Att det har gått snabbt att bli duktig för Alva, SM-brons i kumite kadetter -59 kilo (hon väger bara 52 kilo, men tävlar i en viktklass över sin egen) kan förklaras av familjen Sund­qvists stora karateintresse där karateresorna till mästerskap blivit familjens semestrar.

För Alvas 14-åriga bror, Isak, har karaten varit vardag i sju år. Under många av dessa år har samtalen vid middagsbordet berört den japanska kampsporten. Och för varje gång Alva uttråkad bett familjen att prata om något annat har samtalen ändå sakta men säkert letat sig tillbaka till karaten igen.

I dag tränar syskonen Sund­qvist tillsammans på karateklubben Wakajishi på Södermalm fem gånger i veckan. Trots ett gediget träningsschema på klubben har de inför SM även blivit tränade hemma i källaren på karatemattan av pappa Martin Sundqvist de dagar som de varit lediga från klubben.

Tränade i forna Sovjet
– Pappa kan inte de små detaljerna men han vet hur det ska se ut, säger Isak Sund­qvist.

Isaks långsiktiga mål med karaten är samma som klubben Wakajishi har. Först dominera SM, efter det Norden, sedan dominera Europa och slutligen världen.
För Isak går det första målet som det ska. Han vinner kumiteklassen för kadetter -57 kilo, vilken är den grenen i karate där man fightas och plockar poäng med slag och sparkar.

För Julia Mazur, 17 år, från Gustavsberg, som även hon tränar på Wakajishi, går tävlandet på topp. Med sitt svarta bälte och 11 års träning är det hennes fjärde SM-guld på raken. Bakom Julia Mazurs prestationer finns även där en engagerad familj.

Pappan Arthur Mazur har själv tränat karate som ung när det ännu var förbjudet i det forna Sovjet, och tillsammans med Julias mamma Lena är de likt föräldrarna Sund­qvist engagerade i klubben.  Årets guld för Julia var i lag-kata där man i grupp utför samma inövade slag och sparkserier utan motståndare kordinerat med varandra.

– Det är som en typ av skådespeleri där man ska få domarna att tro att det är fight, säger Arthur Mazur från sidlinjen.

Förutom medaljerna till Wakajishi karateklubb tog Jens Olofsson, Värmdö Shitoryu, brons i kadettklassen i kumite -57 kilo, och Rami Ben Yousef, Nacka Wadoryu, brons i kata för juniorer.
  • Erik Ardelius


 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x