Hemligaste hemligheterna får nytt hem

Daniella Auerbach och Lovisa Henoch framför ett stort montage med sidor ur dagböcker, som de förstorat upp. Alla med sitt unika budskap. FOTO: Elisabeth Ubbe
Kultur & Nöje Uppdaterad 09:4106 december 2011
Har du någonsin tjuvkikat i någon annans dagbok och sen fyllts av skam? Då är utställningen Call Out något för dig. Här kan du frossa i det hemligaste av hemliga – utan att få dåligt samvete.
Lördag den 8 maj, 2010:
”I dag drog jag på fest vid Mariatorget med Rose efter bion. Hade snott lite öl & vin som vi delade på. Det var en ganska lam fest som slutade halv 7, så vi drog med några killar till gärdet. Det var jättetråkigt, han som bodde där klängde på både mig och Rose, en sov och en kille kollade på porr.”

150 dagböcker
Konstnärerna Daniela Auerbach, Lovisa Henoch och Mikaela Krestesen har samlat in 150 dagböcker, författade av tonårstjejer under ett sekel. Nu har dagboksinsamlingen, som började i våras, blivit utställningen Call Out i Dieselverkstaden.

Daniella Auerbach berättar att de vill lyfta fram tonårs-tjejen, och dedicera projektet till henne.

– Tonårstjejer är underrepresenterade medialt, och när de väl finns med pratas det ofta om henne. Hur hon är, eller hur man minns sin egen tonårstid. Vi tänkte i stället; vem är hon, och var finns hon?

Svaret är att hon just nu finns på Dieselverkstan, i många olika skepnader. Ovanför huvudentrén hänger svartvita porträtt från fotoautomater på tjejer mellan 13 och 19 år. Inne på toaletterna sitter post it-lappar fast-klistrade, fulla med ton-årsdrömmar. Och väggarna flankeras med dagboks-anteckningar, från år 1904 och fram till
i dag. Allt donerat av kvinnor runt om i landet.

På utställningen skildras tiden och samhället genom tonårstjejernas pennor. Ur en dagbok från årsskiftet 1942/1943 kan man läsa: ”Man har bara en önskan i hela världen, den att detta ohyggliga krig skall taga slut under nästa år. Här i Sverige är man så rädd för våren, vad den skall bära i sitt sköte för oss.”

Fel bild av tonårstjejer
Men också privata textsnuttar om den första förälskelsen:
”Jag älskar (tycker om) Henrik Holmer i 9A. För att han är så snygg, blyg, punkare, söt, tyst och fin.”

Enligt Daniela Auerbach är avsikten med utställningen att synliggöra kvinnliga förebilder, detta genom att ge tonårstjejen en chans att   få presentera sig själv.

– Jag tror att man har en bild av tonårstjejen som fokuserar på utseende och som ligger hemma och läser Veckorevyn. Mycket yta. Men så är det verkligen inte.

Så, vem är tonårstjejen då?
– Hon är väldigt många olika saker. Hon är rädd, stark. Ja, alla poler som finns. Jag trodde att man skulle se generella drag efter ett tag, men så var det verkligen inte. Det har varit väldigt spännande även för oss.

I början av nästa år släpper trion en bok, baserad på de inskickade bidragen. Det finns fortfarande möjlighet att skicka in dagboksanteckningar till konstnärsgruppen Ropa, som de tre kvinnorna driver.
Dagböckerna ska synliga förebilder
Dagboksprojekt av konstnärsgruppen Ropa som syftar till att synliggöra fler kvinnliga förebilder. Bland annat genom att visa upp en dagboksinsamling från tjejer i tonåren, mellan 13 och 19 år.
Utställningen pågår mellan 29 november och 11 december på Dieselverk-
staden i Sickla.
Projektet genomförs med stöd av Konstnärsnämnden och Kulturförvaltningen.

 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x