Hon ska göra lagspelare av egenföretagare

Annika Löfgren leder pilotprojektet Mindset Innovation. FOTO: Elisabeth Ubbe
Näringsliv Uppdaterad 09:2023 november 2011
Det är åter till skolbänken för 13 Nackaföretagare. Förhoppningen är att lyfta affärsidéerna till en global marknad.
Annika Löfgren leder pilotprojektet som får entreprenörer att bli lagspelare.
En framgångsrik företagare. Kanske ser du en man framför dig, med portfölj. Troligtvis är han lite till åren, har gråa stänk i håret. Ingvar Kamprad, Richard Branson, Bill Gates.

– Vi lever i en annan värld nu.

Det säger Annika Löfgren, vd för företaget Kreo. Hennes arbete går bland annat ut på att skaka av sig bilden av den ensamme entreprenören.

13 företagare på plats
– Det här är en attityd som även egenföretagarna kämpar med. Att man ska lära sig allt själv. I själva verket behöver vi klura ut vad vi själva är bra på, och vad andra kan göra åt oss.

Vi möts i receptionen till Business lounge i Nacka strand. Lokalerna är ett exempel på vad som avses, tycker hon. Här sitter olika företag i gemensamma kontor. Det föder idéer och nya lösningar.

Och det är också i den här byggnaden som Nacka kommuns pilotprojekt Mindset Innovation genomförs. Lite lätt förenklat har 13 mikroföretagare från kommunen valts ut för sju kvällskurser – i allt från hur man hittar nästa trend, säljer via sociala medier, till hur man ökar lönsamheten och vässar sin idé.

Annika Löfgren leder satsningen, som finansieras med EU-pengar.

– Det var över 100 personer som visade intresse. Vi har försökt att få en blandning av företag. Bland annat lär vi dem att tänka i nya banor, och få dem att tänka internationellt, säger hon.

Hur tänker man i nya banor?
– Det kan vara så att man korsbefruktar sitt sätt att jobba med andra branscher, som vi gör. Man behöver få många små aha-upplevelser. ”Kan man jobba så här?”
Ett exempel är spanjoren Alfons Cornellas projekt Co-society som bland annat låtit leksaksföretag och bilföretag samarbeta. Det slutade med en inredning i bilar för långa bilresor med barn.

Det finns också säkra sätt att låta bli att vara kreativ.

– För egen del handlar det om när jag är stressad. När man bara kör på. Då blir man lätt fokuserad och stänger för intryck. När man tar sig tid och sitter i lugn och ro är det lättare att reflektera.

Examen den 7 december
Examen på innovationsskolan sker 7 december, då även årets mest innovativa mikroföretag i Nacka kommer att utses. En utvärdering av kursen ska därefter genomföras av kommunen, som kommer att följa upp hur det går för deltagarna.

Noterbart är att man parallellt med företagarutbildningen lär upp tre personer att skapa liknande kurser inom olika verksamheter i kommunen.

Fotnot: Ett mikroföretag är ett företag som omsätter högst 20 miljoner kronor och har som mest tio anställda.
Annikas tre kreativa tips
• Läs en tidning du inte brukar läsa. Varför inte testa New York Times en dag?
• Gå i skogen.
• Boka möten med en person som du inte tänkt träffa. Se vad som händer.


 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x