Sluta svartmåla privat drift av biblioteken

Debatt Uppdaterad 18:3001 augusti 2011
En mångfald av aktörer är bra för biblioteken och besökarna, tycker Filip Wiljander, vice ordförande för Muf i Nacka, som tar Dieselverkstaden som ett gott exempel.
Jag förstår inte den rädsla som Nackas vänsterpartier målar upp kring möjligheten att låta privata alternativ driva bibliotek i Nacka. Den bild de målar upp kretsar kring den stora samhällsförlusten som tydligen kommer att uppstå om biblioteken är i privat drift. Det talas om flera negativa sidor där kvaliteten sjunker och folkbiblioteken försvinner. Jag anser att vi ska värna om och förbättra våra bibliotek. Dessa platser är till för folket och ska vara en plats där alla kan vistas. Att möjliggöra för olika driftsformer än enbart kommunal drift ökar mångfalden och bidrar till målet att förbättra kvaliteten ytterligare.

Jag anser att jag är en del av folket. Folket som enligt vänstern ska fylla dessa bibliotek. Ändå verkar inte detta vara nog. För när jag tar upp exemplet Dieselverkstaden, det bibliotek i Nacka som drivs i privat regi, skakar vänstern på huvudet. Det är inte rätt lösning. För vänstern är ingen lösning rätt lösning om det innebär att den kommunala driften kan få konkurrens av andra alternativ. De är heller inte intresserade av att Nackas bibliotekschefer inte ser privatisering som ett hot. Kommunen kommer att ställa höga krav och kvaliteten kommer att sättas i fokus.

Dieselverkstaden i Sickla är ett ypperligt exempel på ett bra bibliotek, tycker jag. En mötesplats för alla Nackas medborgare, oavsett ålder eller social tillhörighet. Det är mer än en plats där man kan låna en god bok och ta med sig hem. Förutom de som söker en stor variation bland böcker finns de som vill läsa en tidning eller dricka kaffe. Detta därför att personalen i Dieselverkstaden har lyckats skapa en trivsam och trevlig miljö med böcker och annan digital media som bidrar till att fler personer uppskattar biblioteket.

Med det goda exemplet Dieselverkstadens bibliotek kan jag inte förstå denna svartmålning av biblioteksdrift i privat regi. En mångfald av aktörer gynnar verksamheten till nytta för alla biblioteksbesökare i Nacka.

Filip Wiljander
vice ordförande, Muf Nacka


 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x