FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Hilding

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
21 februari 2019

Carl Lundborg

Båttaxi – ny satsning av Taxi Stockholm

Skärgården 15:55 | 30 augusti 2011 Taxi Stockholm har börjat köra båttaxi. På sikt vill bolaget knyta till sig flera båttaxiföretag i skärgården, så att resorna beställs via Taxi Stockholms växel.
– Man har provat förr att ha en gemensam växel, men det fungerar inte, säger Christer Heurlin, som driver Svartsö Sjötaxi.
Efter förvärvet av Värmdö Taxi drar nu Taxi Stockholm igång egen båttaxiverksamhet. Tjänsten startade förra veckan och företagen som kör, Gustafs Taxibåtar och AweCon, har två båtar med plats för tolv personer. De beställs via Taxi Stockholms växel och utgår från Strandvägen i city.

– Idén har funnits en tid och köpet av Värmdö Taxi har gjort att vi har skyndat på det hela, säger Gunnar Welander, miljö- och affärsutvecklingschef på Taxi Stockholm.

Företaget vill ta till vara kunskaperna hos sina nya Värmdö-medarbetare i växeln.

– Vi tror att de kan skärgården bättre än vi.

Framförallt handlar det om att köra kunder till olika platser i Stockholms stad, men i uppdraget ingår också att köra ända ut till ytterskärgården.

– Det här är vanligt i andra vattenstäder och vi tror att det finns en stor potential för det i Stockholm. Trafiken korkar igen allt mer och det blir bara värre, säger Gunnar Welander.

Båtarna rustade som bilar

En kund ska kunna ta en taxi på land och komplettera med båttaxi till slutdestinationen. Exempel på platser som kan gå fortare att ta sig till på vatten är Gamla stan, Nacka, Lidingö och Strandvägen, enligt Gunnar Welander.

Taxi Stockholm har installerat samma utrustning i sina båtar som i bilarna – skärmar för trafikledning, kortläsare och taxameter. Till en början kommer de att ha fasta priser.
Om det faller väl ut vill Taxi Stockholm knyta till sig flera av de etablerade båttaxiföretagen ute i skärgården. Tanken är i så fall att båtarna ska gå att beställa genom Taxi Stockholms växel.

Christer Heurlin, som driver Svartsö Sjötaxi, har kört båttaxi i Stockholms skärgård i 40 år. Han tror inte på en gemensam växel.

– Det har prövats för några år sedan, men det fungerade inte. Växeltelefonisterna fick lägga en massa tid på att försöka svara på frågor som de inte hade svar på, säger han.

”Skärgården är speciell”

Sjötaxi förbokas direkt av rederierna och skälet är att det krävs mycket god lokalkännedom om vatten och angöringspunkter, och planering av turerna, enligt Christer Heurlin. Båttaxi är heller inget man beställer på fem minuter, menar han.

– Skärgården är så speciell. Det är inte så strukturerat som på land, det finns inga gatuadresser att gå efter på samma sätt.  

Christer Heurlin är inte oroad för konkurrens från Taxi Stockholms båtar. Han kommer inte att ansluta sig till deras växel om han blir erbjuden det.