Piratodlad potatis har slagit rot

Förra året genomförde Miriam Thoren, tillsammans med rörelsen Omställning Värmdö, en gerillaodling i Gustavsberg. Nu har potatislandet fått kommunens officiella godkännande. FOTO: Nadia Enedahl
Värmdö Uppdaterad 13:4815 augusti 2011
För ett år sedan skrev NVP om gerillaodlingen på gräsmattan utanför Runda Huset i Gustavsberg. Nu har potatislandet blivit en del i den kommunala planeringen.
Gerillaodling innebär att man ockuperar mark och använder den till att plantera på, vilket Miriam Thoren gjorde tillsammans med rörelsen Omställning Värmdö förra året. En potatisodling växte upp på gräsplätten bredvid biblioteket, och fick till medlemmarnas förvåning stå kvar tills det var skördedags.

– Kommunen tog inte bort odlingen och den enda vandaliseringen som skett är en ”tag” på vattentunnan, säger Miriam Thoren och pekar på klottret.

I år blev projektet större än ett potatisland. Från att ha varit en gerillaodling har nu Miriam fått godkänt från kommunen att använda marken till att odla på som en del i den studiecirkel hon håller i stadsodling, i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Naturskyddsföreningen i Värmdö.

Fossil energi bakom mat

– Kommunen sa att jag kunde använda marken bredvid potatisodlingen, när jag hade legat på ett tag, säger Miriam.

Plätten har fått vara övningsplats och potatislandet har växt till ett grönsaksland med stor variation på grödor. Nu finns här ett äppelträd, squash, rabarber, olika typer av bär, örtkryddor, lök, bönor, potatis och mycket mer. Detta har gruppen lyckats åstadkomma på endast sex studietillfällen varav de två första bestod av teori.

Syftet med odlingen är att göra folk medvetna om den levnadsförändring som behövs i samhället.

– Dagens matproduktion vilar på stora mängder fossil energi. Vi vill göra en omställning NU, innan vi når oljetoppen och inte har något val. Det blir dyrare och dyrare att ta fram oljan. Vi står inför en energikris och stadsodling är ett sätt att minska sårbarheten.

”Vi lever på andra”

Miriam drar paralleller till tiden för andra världskriget, då det rådde matbrist och kolonilotterna i städerna blev en viktig resurs och människors odlingskunskaper blev oerhört viktiga. I höst kommer Miriam att fortsätta hålla i kursen.

(Ytterligare en grundläggande förändring enligt Omställning Värmdö är konsumtionsmönstren som vi har i dag. Ekonomin är uppbyggd på tillväxt, på att folk konsumerar. Det tycker Miriam är fel.

– Standarden vi har i dag är inte till gagn för någon, den gör oss inte lyckliga. Vi handlar en massa saker, både mat och varor billigt. Vi betalar inte det pris som det egentligen kostar i klimatförstöring. Vi lever på resurser som vi tar från andra folk. Man kan blunda för det men för mig är det centralt.)

Vill minska energiåtgång

Omställning Värmdö arbetar för ett samhälle med mindre energiåtgång. I den andan ska de tillsammans med föreningen Earthship Sweden hålla kurs i hur man bygger en hållbar jordkällare i sommar på Ingarö. Jordkällare är ett sätt att bevara mat utan att förbruka energi. Den ska byggas av gamla däck, burkar och flaskor – sådant som betraktas som avfall.
  • Nadia Enedahl

 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x