”Ett samhälle uppstod ur ingenting”

Gunnar Lantz, som har skrivit boken om Saltarö-Skärmarös historia, vandrar genom allén från Saltarö gård. Den löper ner till vattnet där många av träffpunkterna finns: Stranden, kiosken och tennisbanorna. FOTO: Carl Lundborg
Kultur & Nöje Uppdaterad 10:0009 augusti 2011
Visste du att det har spökat i Saltarö herrgård? Eller att de första som köpte tomter på Saltarö på 30-talet kallades Saltarö Society? Området Saltarö-Skärmarö har en lång historia och många av minnena har samlats i en ny skrift.
När du dyker från badbryggan ute på Saltarö, köper glass i strandkiosken eller håller på att spricka av stolthet när din 6-åring visar att hon kan simma, ska du veta att många människor har gjort det före dig.
Stora bryggan på Saltarö anlades nämligen redan 1955 och simskolan startades året efter.

– Både mina barn och barn­barn har lärt sig simma vid Saltaröstranden. En dag låg en lapp ”farfar, jag kan simma”, då blev jag glad, säger Gunnar Lantz, sommarboende på Saltarö sedan 40 år.

Jubileumsskrift
Gunnar Lantz har sammanställt boken ”Saltarö-Skärmarö, ett skärgårdssamhälle blir till”, på uppdrag av tomt­ägarföreningen till deras 75-årsjubileum. Historien kretsar kring de två stora gårdarna, Saltarö gård och Skärmarö gård, på norra Värmdölandet.
I skriften framgår att det var när ingenjör Percy Tamm köpte båda gårdarna 1934 och började stycka av och sälja tomter, som ett samhälle växte fram – med vägar, föreningsliv, människor och företagande. Exempelvis gjordes 100 hektar av Skärmarö gårds mark om till 288 nya tomter. Tamm utlyste en tävling bland dåtidens arkitektstudenter om hur området kunde planeras.

– Det jag slås av är hur ett helt samhälle uppstod ur ingenting på grund av Tamm. Innan han kom var det ju bara åkermark, säger Gunnar Lantz.

I en försäljningstext från 1930-talet kan man läsa:
”Trots tomternas enastående beskaffenhet kvalitativt sett, äro priserna så tillmötesgående beräknade att man kan erhålla en stor tomt för 600 kronor.”
På den tiden gick Waxholmsbåtarna direkt från Stockholm till Saltarö ångbåtsbrygga och första bussen dit ut började gå 1939. Det sjöd av liv, här fanns bageri, snickare, lanthandel, brädgård och mycket mer. Nyfångad fisk kunde köpas från flakmoped.

Inte bara för fint folk
De som köpte sommarhus i Saltarö-Skärmarö under den här tiden var till stor del välbeställt folk från Stockholm. De kom att kallas Saltarö Society.
– Men det stämmer inte riktigt att det bara var folk med fina titlar. I boken berättar vi om ett par som cyklade från stan varje helg för att de saknade bil, säger Gunnar Lantz.

Skärmarö finns nämnt i kartor sedan 1300-talet och Saltarö dyker upp på 1500-talet. Genom åren har gårdarna ägts av en mängd kända och okända personer. Ryktet säger bland annat att löjtnant Peter Petersson, som köpte Saltarö gård 1829, begick självmord i huset och sedan dess spökar han i ett av hörnrummen på övervåningen. Det resulterade i att nästa ägare, G. Hjort, höll rummet låst.

Längtan efter öppet vatten

Lantbrukare Oscar Hugo Vestin, Saltarö gårds ägare 1872-86, skrev i ett brev till sin bror häradshövding Eugène Vestin i Stockholm 1875:
”…det är en besynnerlig vinter att hålla i sig här i trädgården ligger den sista April 7 quarters djup snödrifva och sundet här utanför bär att köra om morgnarna. Jag längtar med otålighet efter öppet vatten för att slippa köra mjölktåren landsvägen.”

Tomtägarföreningens skrift är, enligt Gunnar Lantz, den första någorlunda heltäckande skildringen av området.
– Vi skrev boken i första hand till våra medlemmar, men det kan säkert finnas fler som är nyfikna på området.
Saltarö-Skärmarö permanentas i snabb takt, men fortfarande är upp emot 65 procent av fastigheterna fritidshus.

 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x