Efter giftlarmet: Sjöbottnen testas

Badet är avstängt tills vidare. FOTO: Carl Lundborg
Saltsjöbaden/Fisksätra Uppdaterad 12:0129 augusti 2011
Grävandet efter giftkällan i Fisksätra marina fortsätter. Men hittills utan framgång.
Samtidigt undersöks om giftet runnit ut i badvattnet.
I samband med kommunens renovering av Fisksätra marina gjordes en märklig upptäckt. Längs en bergvägg rann en trögflytande vätska. Efter provtagning konstaterades höga halter av arsenik, kvicksilver och kadmium.

Omfattande sanering
Konsekvensen har blivit ett omfattande saneringsarbete och att badet vid intilliggande Fisksätra holme stängts av, vilket NVP skrev om i förra veckan.

– Vi har inte hittat källan till utsläppen, men vi gräver tills vi hittar den. Under tiden pumpar vi bort vattnet från bergväggen, så det inte kommer ut därifrån, säger
Ulla-Lena Ernerheim Jokumsen, miljökonsult för Nacka kommun.

Teorin är att dunkar med giftiga ämnen dumpats i marken, och att det gått hål på dem, vilket lett till att gifterna runnit ut i marken och sipprat ner mot bryggan.

Undersöker badvattnet
Nu ska kommunen även undersöka om utsläppen påverkat badvattnet. Denna vecka görs provtagning av sjöbottnen vid bland annat marinans brygga och vid stranden på Fisksätra holme.

– Vi vet inte om det kommit ut i vattnet, och det är förmodligen små mängder i så fall. Och det späds ut. Så det är ingen fara för dem som badat.

Om drygt två veckor väntas svaret på proverna inkomma.

Ulla-Lena Ernerheim Jokumsen påpekar samtidigt att det finns bättre platser att förlägga en badplats på än alldeles intill en marina.

– Där finns ju båtmotorer, bensin, färger och annat. Bara av den anledningen bör man kanske inte placera ett bad där, säger hon.

Fortsatt avstängt
NVP har även varit i kontakt med Marika Berglund som är docent i miljömedicin vid Karolinska institutet. Hon studerar bland annat hur människor exponeras för miljöföroreningar.

Hon bekräftar att det sannolikt inte varit någon fara att bada på Fisksätra holme, trots närhet till utsläppet.

– Kommer de här ämnena ut i vattnet späds det ut i stor volym. Det är dessutom inte ämnen man tar upp genom huden, och det ska inte heller vara någon fara om man får en kallsup eller två.

Badet vid Fisksätra holme är likväl avstängt tills vidare.  

 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x