FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Teresia, Terese

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
26 april 2019

Nadia Enedahl

Rihanna spelade in Lukas låt

Kultur & Nöje 13:20 | 28 juli 2011 Det blev inget skivkontrakt. Istället öppnades dörren till ett yrke som producent och låtskrivare. Och nu ska Lukas Nathanson erövra USA.
– Drömmen är att arbeta med Coldplay, säger han.
Miami nästa för Nate
Namn: Lukas Nathanson
Producentalias: Nate
Ålder: 25
Yrke: Låtskrivare och musikproducent
Född: I Skuru och uppvuxen i Orminge. Gick på Myrsjöskolan.
Bor: Nu i Stockholm, till hösten i Miami.
Artistdrömmarna dog när han som 15-åring kallades till ett musikförlag som ville diskutera demotejpen han skickat till dem.

För det var inte hiphop-musikern ”Nathan” de var intresserade av – utan låtskrivaren och producenten Lukas ”Nate” Nathanson.

Samarbetat med Akon
– Det var överraskande. Jag hade ju inte ens tänkt på att det fanns ett yrke som hette musikproducent. Men de tyckte att jag hade tydliga kvaliteter och sen dess har jag jobbat professionellt på olika förlag i tio år, säger Lukas.

Låtskrivare förstår ju alla vad det är, men vad gör egentligen en musikproducent?
– Låtskrivare och producent är nu för tiden nästan samma sak. Producenten bygger upp låten. Det räcker med att få ett ackord som ska vara bärande, utifrån det ackordet kan producenten bygga hela låten, alltså skapa allt det som i slutänden hörs i radio, säger Lukas som samarbetat med bland annat Akon och Kelly Rowland – två jättar på den amerikanska R&B-scenen.

– Men det är mycket skiftande vilka genrer jag jobbar med. Ena dagen kan det vara country, nästa house. Just nu håller jag på med Darins nya platta.

Rihanna föll för Lukas låt
NVP träffar Lukas i musikförlaget BMG Chrysalis lokaler på Kungsholmen. Här har han jobbat de senaste sex åren, men snart går flyttlasset – och det blir ett rejält hopp, tvärsöver Atlanten.

Tanken är att etablera sig som låtskrivare på den amerikanska marknaden. En dröm som blivit än mer realistisk sedan storstjärnan Rihanna spelat in hans låt ”I miss music”.

– Därmed är det inte säkert att hon också ger ut låten. Det beskedet kan jag få i morgon eller dagen innan skivan släpps. Men hennes skivbolag, Def Jam, nappade och hur det i slutänden blir får vi se, säger Lukas.

– Jag har varit över en hel del i USA de senaste åren. Det är en svår marknad att slå sig in på, eftersom folk mest läser mejl från personer vars namn de känner igen. Och jag har insett att det inte går att vara över i ett par månader, bygga upp en hajp kring sitt namn och sedan åka hem till Sverige igen. Då glöms man lika snabbt bort. Det gäller att vara där hela tiden och göra sig hörd. Därför ska jag flytta till Florida, där min produktionspartner finns. Först ska bara visumet fixas.

Vilken är drömartisten att arbeta med?
– Beyoncé hade så klart varit stort. Men drömmen vore ändå att göra något ihop med Coldplay. De är magiska. Då hade jag nog blivit nervös, säger Lukas.