Byter deckarliv mot Antikrundan

Li Pamp är ny expert i folkkära Antikrundan. Tidigare har hon varit programledare i Antikdeckarna i TV4 Plus. FOTO: Nadia Enedahl
Kultur & Nöje Uppdaterad 16:1219 juli 2011
Peter Pluntky, Claes Moser och Knut Knutson får förstärkning.
Ny i Antikrundans expertpanel är Li Pamp från Saltsjöbaden.
– Nervöst och roligt, säger hon.
Efternamnet till trots ger Li ett jordnära intryck när NVP träffar henne vid Olle Nymans ateljé.
– Det är nervöst att bli del av ett så populärt program som Antikrundan. Man funderar på vilka sidoeffekter det kan ge på det privata planet. Jag vet inte om jag kommer att vara helt bekväm med att bli igenkänd.

Debuterar i september
Li Pamp är dock ingen duv­unge när det kommer till tv-exponering. Tidigare har vi sett henne som programledare i Antikdeckarna. Men även om nischen är snarlik, är skillnaden i genomslag stor. Antikdeckarna går i TV4 Plus, medan Antikrundan är en helig ko på SVT – med tittarsiffror på runt två miljoner.
Li Pamp debuterar under inspelningarna som i september äger rum i Dals-Ed, Filipstad och Rättvik.
I vinter får vi se resultatet.

Hur förbereder du dig?
– Ja, egentligen borde jag väl plugga på för fullt. Men det gör jag inte, inte mer än vanligt i alla fall. Antikviteter har varit mitt yrke och intresse i många år och därför faller det sig naturligt att jag uppdaterar mig. Det gäller att ha koll på nya böcker och utställningar. Sådant kan göra att en tidigare okänd designer blir i ropet varpå efterfrågan och priset stiger.

När föddes ditt intresse för antikviteter?
– När jag pluggade i Lund hade jag ett extraknäck på Bukowskis filial i Malmö. Eftersom jag alltid varit road och intresserad av konst var auktionshuset en mycket spännande och stimulerande miljö. Jag kände mig direkt hemma.

Och när beslutade du dig för att antikviteter skulle bli ditt yrke?
– Det var aldrig ett aktivt val, utan det bara hände. Jag fortsatte att plugga och jobba på Bukowskis och fick där­­efter jobb som allt-i-allo på Stockholms auktionsverk. Sedan har det flutit på.

Som expert i Antikrundan kommer Li Pamp, tillsammans med Eva Seeman, att ansvara för ”modern design”, vilket enkelt uttryckt rör föremål som är yngre än 100 år (och följaktligen – om man ska vara petig – inte är antika).
– Jag började nischa mig på modern design när vi startade en ny form av auktion på Stockholms auktionsverk. Inriktningen var nutida konst och design. Det blev mycket lyckat, såväl vad uppmärksamhet gäller som försäljningsmässigt, säger Li som numera är sin egen arbetsgivare och driver en web­baserad marknadsplats för just moderna antikviteter.

Vilket är det bästa köp som du själv gjort?
– Rent ekonomiskt är det ett tulpanbord av Eero Saarinen som jag köpte för tio år sedan. I dag är det värt sju till åtta gånger mer än vad jag då gav.

– Vårt matbord hemma är ett bra köp också. Det är ritat av Hans J. Wegner på 50-talet. Köpet är bra eftersom värdet fördubblats, men framför allt för att det är så slitstarkt. Vi har fyra barn, men bordet håller. Jag säger som min kollega Peder Lamm: ”Allting som tillverkas bör hålla minst en livstid.”
Uppvuxen i skånska Bjärred
Namn: Li Pamp
Ålder: 38 år
Yrke: Driver deconet.com – en marknadsplats för moderna aktiviteter
Bor: I Saltsjöbaden sedan 2004
Familj: Maken Jens, sönerna Erik, Daniel, Michael och Adam
Aktuell: Ny expert i SVT:s Antikrundan
Bakgrund: Född i Malmö och uppvuxen i skånska Bjärred. Universitetsstudier i konstvetenskap. Lämnade Skåne för jobb i Stockholm 1995. Har arbetat på Bukowskis och Stockholms auktionsverk.
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x