Miljonfallskärmar – förutom lönelyftet

Värmdö Uppdaterad 11:2927 juli 2011
Både livrem och hängslen. Toppcheferna på Värmdö får inte bara rejäla lönelyft och kompensation för tidsbegränsade anställningar. Skulle kommunen säga upp dem har varje chef dessutom rätt till en fallskärm på mellan 1,4 och 1,8 miljoner kronor.
I förra veckan berättade NVP om att toppcheferna i Värmdö kommun gör rejäla lönelyft på mellan 10 och 24 procent. I lönesiffrorna ingår särskilda chefstillägg.

Motivet till tilläggen var enligt kommundirektör Stellan Folkesson att de kompenserades för sina tidsbegränsade anställningar på tre till fyra år.

Fallskärmar värda miljoner
Nu visar det sig att cheferna dessutom har fallskärm, ett avgångsvederlag, på 24 månadslöner. Den löser ut om kommunen vill säga upp en chef. Avtalen motsvarar mellan 1,4 och 1,8 miljoner kronor per person. Nya produktionschefen toppar ligan med en fallskärm på drygt 1,8 miljoner.

Fallskärmen innebär att kommunen när som helst kan säga upp en chef. Kommunen avgör också uppsägningstiden.

– Det är egentligen inget avgångsvederlag, man måste väga in vad de gått med på. I kontrakten har Värmdö kommun rätten att säga upp dem, om de, vid omplacering, inte accepterar det jobb de får. De har alltså skrivit bort lagen om anställningsskydd och det måste man reglera. Vi prissätter det till 24 månader, säger Stellan Folkesson.

– Jag skulle önska jag kunde göra liknande avtal med fler chefer.

Kommundirektören är den enda om inte har en fallskärm. Han har istället, efter att han tillträdde, sett till att teckna ett förmånligt pensionsavtal med kommunen.

Det innebär att han förutom sin månadslön på 97 000 kronor får avsatt 26 309 kronor varje månad till sin pension. Skulle han gå i pension vid 65 års ålder motsvarar det en kostnad för kommunen på drygt 2,2 miljoner före löneskatt.

Men de nya chefsavtalen kan vara ogiltiga. Såväl SKTF som Kommunal hävdar att man i avtalen frånskriver sig lagen om anställningsskydd (LAS) och hänvisar till en dom i Arbetsdomstolen.

– Det är inte så enkelt som kommundirektören tror att man bara kan frånskriva sig LAS. Det var det som AD-domen gick ut på, att även om en chef ingår i ledningsgruppen så är det inte att räkna som en företagsledande ställning, säger Käte Fransson ordförande för Kommunal Värmdö.

Har begärt förhandling
SKTF har, eftersom avtalen aldrig blivit förhandlade enligt medbestämmandelagen, nu begärt förhandling kring införandet av tidsbegränsade chefstjänster och lönesättning.

– Det här är en uppgörelse mellan cheferna och mig. Det har de tydligen inte förstått, säger Stellan Folkesson.


 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x