”Brev om slamtömning väckte onödig oro”

Jimmy Nyström ska precis göra en slamsugning vid en fastighet på Älgö. Han har träffat kunder som har förståelse för de nya reglerna, men även många som är kritiska till att de kan behöva göra stora investeringar. FOTO: Carl Lundborg
Nacka Uppdaterad 11:4606 juli 2011
Nya arbetsmiljökrav gör så att över 100 Nackabor själva måste ordna slangar till slamtömning. Men de som snart får kommunalt VA slipper i hög utsträckning.
– Vi tar de värsta först, säger Agnita Wärn på Arbetsmiljöverket.
I maj skickades ett brev ut till omkring 2 000 Nackabor med information om de nya kraven för slamtömning.

Avsikten med kraven är att de som jobbar med slamtömningen inte ska behöva dra tungt långa sträckor. Därför måste de boende själva fixa sugslang om dragsträckan är längre än 30 meter eller om det är brant uppförsbacke.

Efter 2012 ska detsamma gälla om dragsträckan är längre än tio meter.

Vill slippa backa
Men kraven är inte så stenhårda som de kan verka, förklarar arbetsmiljöinspektören Agnita Wärn.

– Vi tar de värsta först, sedan får vi beta av resten. Många på Älgö har hört av sig till mig, men bland dem som snart får kommunalt VA tar vi bara de tyngsta slangdragningarna, säger hon.

Enligt Robert Jansson, vd för Cija tank, det företag som utför slamsugning i Nacka, kommer runt 120 kunder i Nacka att behöva ordna egna slangar.

För en 30-metersslang kan kostnaden bli runt 8 000 kronor. Men de brev som har skickats ut har väckt undringar hos fler än så. Många Nackabor har ringt Cija tank med frågor. Därför har företaget gjort hembesök och tipsat om lösningar.

Robert Jansson tycker att brevet har orsakat onödigt mycket oro. Kraven på vändutrymme för slambilarna är exempelvis inte så tuffa som de verkar i brevet, enligt honom.

– Vi vill slippa backa 500 meter med slambilen. Man kan behöva ta ner träd utmed vägen. Men det är självklart ingen som måste bygga en vändplan på tomten.

Vad händer med dem som inte ordnar slang?

– Vi får kontakta dem och påtala det. Det blir inte så att vi slutar tömma där.
Annette Adolfsson, avfalls­handläggare på kommunen, har också fått många reaktioner.

– Det har varit en del irritation bland dem som relativt nyligen har fått tillstånd för sina anläggningar, där avstånden är längre än de krav som nu ställs. Då får jag förklara att det är olika myndigheter som har bestämt olika saker, säger hon.

Varför skickade ni ut information till alla abonnenter, och inte bara till dem som är direkt berörda?

– Det är svårt att veta hur man ska informera på bästa sätt. Men vi valde att informera om kraven, så att ingen blir förvånad om vi hör av oss igen. De kunder som har värst tomter ur arbetsmiljösynpunkt kommer vi att kontakta igen.

Ingen info i Värmdö

I Värmdö, där det görs 18 000 slamhämtningar per år, har kommunen ännu inte skickat ut information om de nya reglerna. Först ska man ta reda på vilka åtgärder som behövs på de olika tomterna.

– Vi har en dialog med vår entreprenör om när vi ska skicka ut breven. I breven ska det stå hur problemen kan lösas på just den platsen. De flesta abonnenterna vet nog om att det här är på gång, säger Majken Elfström, enhets­chef för VA och renhållning.

 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x