Ny tidning fokuserar på Fiskis

Mikias Selam, Efson Goitom, Ahmed Hassan och Roobie Hussein gick runt i Fisksätra förra veckan och sålde annonser till premiärnumret. Tidningen ska delas ut på Internationella festen i början av juni. I år är planen att ge ut två nummer. FOTO: Elisabeth Ubbe
Saltsjöbaden/Fisksätra Uppdaterad 15:0709 maj 2011
Dagens unga Fisksätrabor vill sudda bort stämpeln av deras hemort som kriminell och stökig och visa att de kan. Nu startar de en egen tidning: Fokus Fisksätra.
När ungdomarna i Fisksätra ungdomsråd berättade vad de vill förändra och göra i Fisksätra, var ett av önskemålen att starta en lokaltidning. Det här håller nu på att bli verklighet. Redaktionen består av 14 personer i åldern 16 till 28 år.

– Vi vill visa att det händer något och att vi klarar att göra det här. Vi vill vara förebilder för andra unga i Fiskis, säger Khalid Ibrahim.

”Har annan syn på Fiskis”

Han ska skriva krönikor och artiklar till tidningen. I första numret skildrar han fördomar som ungdomar från Saltsjöbaden har om Fisksätraungdomar och vice versa.

– Vi bor så nära varandra men ändå är det sådant avstånd mellan oss, säger han.
Fisksätra beskrivs nästan alltid av människor som inte själva bor där, enligt Khalid Ibrahim. Då är bilden oftast negativ, att det är ett område med problem och bråk, och det vill redaktionen ändra på.

– Vi som bor och har växt upp här har en helt annan syn på Fisksätra. Vi hoppas att tidningen leder till sammanhållning och stolthet bland Fiskisborna, säger Ahmed Hassan, som bland annat skriver ledare.

– Fisksätra ska ses som en ort, inte en förort. Vi har olika sorts kulturer här och vi är många, och det är ju något positivt, säger Efson Goitom, som är tidningens fotograf.

Dielemans är chefredaktör
Fokus Fisksätra ska innehålla lokala nyheter, ett nytt tema varje gång, kalendarium, lite sport och kultur. Bara en i gänget har erfarenhet av att skriva artiklar, de övriga vill lära sig. Före detta Fisksätrabon och journalisten Jennie Dielemans är tidningens chefredaktör och fungerar som bollplank åt redaktionen. Hon jobbar åt Fisksätra Folkets hus.

– Det är superkul att få vara med och starta en tidning som kommer från ungdomarna själva. Dessutom händer det väldigt mycket i Fiskis just nu, säger hon. 

Hon nämner ungdomsrådet, som startade i höstas, en tjejgrupp som ordnar aktiviteter bara för tjejer och nätverket Låt våra röster bli hörda som exempel på nya initiativ.

Tidningen kommer att tryckas i 6 000 exemplar och ambitionen är att ge ut sex nummer per år. Den ska delas ut till alla hushåll i Fisksätra med start första helgen i juni, lagom till Internationella festen. En mall över tidningens layout har tagits fram och förra veckan ordnades ett domännamn inför en framtida hemsida.

Den nya lokaltidningen är tänkt att finansieras med annonsintäkter och bidrag från olika håll. Ungdomsrådet har en mindre summa pengar som de investerar och alla på redaktionen jobbar ideellt. Första numret delas ut av ungdomarna själva, med hjälp av släkt och vänner.

 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x