FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Johannes Döpa...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
24 juni 2018

Nadia Enedahl

Lockande konst i Duvnäs

Kultur & Nöje 09:16 | 18 maj 2011 Meta Isæus Berlin blir säsongens första konstnär i Olle Nymans nya ateljé i Saltsjö-Duvnäs. Hon har länge utforskat temat lockrop och varför vi handlar som vi gör.
Förra veckan öppnades utställningen, som Meta Isæus Berlin kallar ”Lockrop och dess efterskalv”. Den är uppdelad i två delar.

– På ena sidan har vi lockropsväggen och på den andra alla de konkreta handlingar som är resultatet, säger hon.

Lockropen kan vara ett missnöje som aktiverar, en ”stilla impuls” eller en glöd-ande längtan, enligt Meta Isæus Berlin.

En vattenfanfar

Bland målningarna som representerar dessa lockrop finns ”Strömmar och underströmmar”, en bild av Näcken och målningen ”Lockrop”, som är en samling vattenvirvlar.

– Den bildar en vattenfanfar, medan den andra visar på hur det är att se rakt ner i vatten. Tillsammans med målningen av Näcken visar de på vad som är våra drivkrafter.

I alla tre är vatten centralt, vilket det varit länge för Meta Isæus Berlin. När hon arbetade med installationer på 90-talet lät hon ofta rum och bostäder översvämmas.

Inspiration från Renoir

I utställningens andra del, de situationer och handlingar som är lockropens efterskalv, ryms dansande par inspirerade av en målning av Renoir, en flicka på en utställning och två systrar som samtalar. 

– Personerna finns i sina egna bubblor. Man ser dem utifrån men de har egna inre liv. Det som finns där inne får utsidan att förändras.

För första gången visar Meta Isæus Berlin också teckningar.

– Jag tecknar jämt. Detaljer av något jag ser och som jag vill komma ihåg inför ett måleri. Teckningar ligger så nära, det är som att tänka, säger hon.