FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Isak

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
19 december 2018

Debatt: Inga vinstintressen på biblioteken

Debatt 10:49 | 01 april 2011 Vid kommunfullmäktigesammanträdet i början av mars blev det en stundtals hetsig debatt i biblioteksfrågan. Miljöpartiets synpunkt är att driften av biblioteken ska hållas kvar i kommunens regi och alla vinstintressen ska hållas borta.
Personligen gillar jag Dieselverkstadens bibliotek och anser att personalkooperativ för den löpande driften kan vara en bra lösning, åtminstone i teorin. Det oroar mig däremot att det som i Dieselverkstan började som ett personalkooperativ nu har övergått till ett aktiebolag. Under KF i måndags ställde jag upprepade gånger frågan till kulturnämndens ordförande Hans Peters (C) om vad det var som gjorde att driften lagts över i aktiebolagsform.
Han svarade att han inte visste hur och varför det hade skett och detta reser ofrånkomligen tvivel på Alliansens "goda" avsikter för biblioteken. Att bolagisera är ofta ett första steg, nästa steg kan mycket väl bli att verksamheten hamnar hos ett riskkapitalbolag i något skatteparadis. Med den utvecklingen tappar folkbiblioteken definitivt den folkliga delen och i förlängningen kanske även biblioteksdelen. En ohållbar utveckling som vi inte vill se i varken Nacka eller på andra håll i landet.

Sidney Holm
språkrör för Miljöpartiet de gröna i Nacka