FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Pia

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
22 februari 2019

Jenny Frejing

Spritpartiet kom in – fick plats från KD

Nacka 12:15 | 01 mars 2011 Spritpartiet fick bara 65 röster i valet. Men de tog sig ändå in i kommunalpolitiken.
Deras räddare i nöden är Kristdemokraterna, som gett bort en plats i fritidsnämnden.
65 personer valde att rösta på Spritpartiet i kommunalvalet. Hade de fått ett par tusen röster till hade de fått en plats i fullmäktige. Trots detta har partiets förstanamn Patrik Pelosio kommit in som ersättare i fritidsnämnden.

En minst sagt okonventionell lösning ligger bakom.

Brottsförebyggare i 17 år

– Jag ringde honom och frågade, säger Anders Tiger från Kristdemokraterna.

Frågan löd: Jag tror att vi kan samarbeta. Vill du ha en av våra platser i fritidsnämnden? Anders Tiger berättar:

– Han verkar kraftfullt för en halvering av spritkonsumtionen. Det handlar inte om nykterism, utan om rim och reson. Det är en fråga vi gärna hade drivit själva, så det känns naturligt att de får en plattform från oss.

Den som besöker kommunens hemsida och klickar fram fritidsnämnden finner namnet Patrik Pelosio, med partibeteckningen KD. Men medlem är han inte.

– Vi har valt att inte göra ett nummer av det. Vi får se hur det fungerar och bryr oss inte om att formalisera det där. Men i längden kan det ju vara svårt, säger Anders Tiger.

Ni hoppas alltså att han blir kristdemokrat på sikt?

– Ja, men det har vi inte hans ord på.

Patrik Pelosio har i 17 års tid jobbat med brottsförebyggande åtgärder, bland annat som föreläsare och författare. På meritlistan finns också att han startat Spritpartiet tillsammans med Benny Haag. Ett av förslagen handlar om att införa alkoholundervisning i skolan.

– Det var vårt vallöfte, att ha sådan undervisning från fyran till nian. Där man lär sig om alkoholen och dess historia. Det handlar om att medvetandegöra det här, säger Patrik Pelosio.

”Sakfrågan är klockren”

Förfrågan från KD kom oväntat, men mottogs med glädje av partistyrelsen.
– Alla tyckte att det var fantastiskt. Vi är varken höger eller vänster. Vi är Spritpartiet. Och det viktigaste är att vi kan få fram vår politik.

Representerar du KD?

– Nej, jag representerar Spritpartiet. men jag sitter på en av KD:s platser. Det jag jobbar med nu är att tillsammans med dem är att ta fram ramar och struktur för det här ämnet i skolan.

Tror du att du kommer att bli KD-politiker?

– Nej, nej.

Vad händer om era åsikter inte går ihop?

– Det tar vi en diskussion om. Jag är med på deras möten, men jag har inte läst på partiprogrammet. Nu ville man erbjuda mig chansen. Då tog jag den.

Rent formellt är det inga konstigheter. Partier får ge bort platser till vilket annat parti de vill. Däremot kanske en och annan väljare kan ifrågasätta beslutet. Kommunalrådet Jan-Eric Jansson, KD, betonar att Patrik Pelosio måste stå för partiets politik.

– Annars vore det otänkbart, säger han.

Vad tror du era väljare tycker?

– Att han står för våra frågor är det viktiga.

Partikamraten Anders Tiger håller med:

– Sakfrågan är klockren. Ser väljarna på det sakmässigt är det inga som helst problem. Ser man det formalistiskt, då får vi problem. Men vi försöker att fokusera på sakfrågor.