”Livet är inte slut bara för att du blir sjuk”

Ingarö Uppdaterad 10:1111 januari 2011
Hon var komikern i ropet, på tv och ståuppshow i New York.
Diagnosen MS blev hennes vändning och nu är Ingaröbon Eva Helmersson aktuell med boken ”Stå upp, sitt ner, gå vidare”. Om att känna sig frisk trots att man är sjuk.
– Det är allas vårt ansvar att leva vårt liv på bästa sätt, med de förutsättningar vi har.
 
Eva kommer gående på höga klackar och med ett stort leende.
Utifrån skulle man aldrig gissa att hon har en svår neurologisk sjukdom.

– Folk som träffar mig frågar alltid hur jag kan se så pigg ut. De vill veta hur jag har gjort för att må så bra som jag gör i dag. Där föddes idén till boken.

Under mitten av 90-talet var Eva på toppen av sin komikerkarriär och syntes flitigt i familjeunderhållningsprogrammen på tv.
Bland annat var hon med i ”Släng dig i brunnnen” och ”Komikerklubben”, och så gjorde hon ståuppkomik i New York.

– Jag började känna att jag var färdig med min karriär. Jag hade gjort allt jag velat göra, men det var diagnosen som fick mig att ta steget och sluta, säger Eva Helmersson.

Förnekade i sex år
1994 visade sig de första symtomen, då hon tappade synen på ena ögat.
Men på läkarna ville hon inte lyssna. Det tog sex år av förnekande innan hon accepterade det faktum att hon var sjuk.

År 2000 blev hon så dålig att hon fick läggas in på sjukhus. Hon hade då tappat känseln i halva kroppen.

Läkaren förklarade att hon hade den obotliga sjukdomen Multipel Skleros, MS, och att hon antagligen skulle hamna i rullstol inom ett par år.

– Det verkade som att han trodde att det bästa för mig var att måla upp en riktigt mörk framtid, så att jag skulle vara väl förberedd och inte bli besviken, säger hon.
Beskedet var omskakande. Detta var inte den framtid som hon hade sett framför sig. Ett liv i rullstol i väntan på döden.

Hon låste in sig på toaletten på sjukhuset och bröt ihop.
Men det tog inte lång tid innan hon bestämde sig för att inte låta sjukdomen vinna över henne. På toaletten inne på Danderyds sjukhus fattade hon ett livsviktigt beslut; att inte bli ett offer för sin sjukdom och att göra allt hon kunde för att må så bra som möjligt.

– Genom att acceptera att jag har MS gjorde jag ett aktivt val. Jag var plötsligt sann mot mig själv och andra. Först nu kunde jag börja agera för att må bättre.

Ändrade livsstil

Hon började med att ta reda på allt som skulle kunna få henne att må bättre. Det innebar att hon var tvungen att lägga om en del av sin livsstil.
Mycket vila, promenader i naturen och sund mat. Att inte stressa, inte röka och vara försiktig med alkohol är en del av hennes recept för att vårda hälsan och hålla sjukdomen i schack. Hon kallar det för lagom-teorin.

Hon började studera friskvård och stressterapi. I dag arbetar hon som föreläsare och kallar sig själv för levnadskonsult. Hon är även ambassadör för Hjärnfonden, som arbetar med att sprida information om hjärnans sjukdomar och stödja forskningen.
Hund som terapeut

Efter diagnosen flyttade familjen till Ingarö. Hon säger att flytten dit var början på hennes må-bra-process. Där kan hon ta långa promenader med familjens hund och njuta av lugnet och naturen.

– Min hund är min friskvårdsterapeut, säger Eva Helmersson och ler stort.

Med sin bok vill hon sprida kunskap om hur man kan leva ett bra liv med en svår sjukdom och få folk att själva ta kontrollen och ansvaret för sin hälsa.

– Livet är inte slut bara för att man får en sjukdom, du måste bara lära dig att leva med den.

Eva tycker att man i allmänhet fokuserar alldeles för mycket på det sjuka istället för på det friska och på det som faktiskt fungerar. Hon tycker också att det är synd att så många identifierar sig med sin diagnos. Många som är sjuka suger åt sig allt det negativa, och ältar sjukdomen istället för att fokusera på att må bättre.

– Jag har MS, men jag är inte MS.

Cecilia Salamon
NVP i samarbete med
Tollare folkhögskola


NT
• Sjukdomen uppkommer då egna immunförsvar angriper celler i det centrala nervsystemet, så att små imflammationer och skador uppstår.
• Det kan leda till symtom som känselbortfall, suddig syn, yrsel och allmän trötthet.
• Cirka 12 000 i Sverige har MS, och årligen får runt 600 personer diagnosen.
• Sjukdomen, som är den vanligaste neurologiska sjukdomen bland unga vuxna, bryter oftast ut på personer mellan 20 och 40 år.
• Ungefär dubbelt så många kvinnor som män drabbas.
Källa : MS-guiden.se
Eva Helmersson
Ålder: 42 år
Bor: Ingarö
Familj: Man och två barn, 13 och 15 år gamla
Aktuell: Med boken ”Stå upp, sitt ner, gå vidare” på eget förlag
Yrke: Levnadskonsult och föreläsare
Motto: Leva i nuet!
Läs mer: www.evahelmersson.se

 
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x