Nackaelever i TV:s julkalender

Nere till vänster (och medsols): Linnea Ripstrand, Max Mohlin, Ebba Ohlsson och Joel Svedberg. FOTO: Jenny Frejing
Julartiklar Uppdaterad 07:0011 december 2007
Nära 50 elever från Nacka musikklasser i Järla skola medverkar i årets julkalender. Eleverna sjunger dock inte alltid så vackert, ibland förekommer både falsksång och mimning.
”En riktig jul” var det minsann inte i mars månad. Det var snarare slaskvår à la Stockholm under den veckan då klass 5 c och d sjöng och agerade framför SVT:s kameror.
– När jag först berättade att de skulle vara med, brast eleverna ut i ett unisont jubel, berättar musikläraren Elisabeth Westling.

Repeterar julshow
För trots att Adolf Fredriks musikskola fanns att tillgå, så valde SVT:s Nacka musikklasser i Järla. Så här nära jul är det bråda dagar för eleverna och NVP får några minuter med fyra blivande skådisar innan de var tvungna att fortsätta repetera sin Julshow.
En som alla kalenderdiggare kan ha sett är Joel Svedberg från Saltsjö-Duvnäs, som redan skymtat förbi i avsnitt två och tre.
– Men då mimade vi bara, vi mimade jättemycket under de där dagarna, säger Joel.
Linnea Ripstrand från Nacka förklarar att man mimar bara för att det ska se ut som man pratar. Bakgrundsljud lägger man ofta på i efterhand för att ha full kontroll över detaljerna. Inspelningarna gjordes på Kärrtorps gymnasium, och Järlaeleverna blev goda vänner med ”stjärnorna” Dexter och Mila.
– De är precis som oss vanliga människor men jag tycker lite synd om Dexter, han var tvungen att ha en lärare med sig, då han inte hade tid att gå i skolan, säger Max Mohlin från Saltsjöbaden.
Nära 36 timmars sång, spelades in under dagarna, så stämbanden fick vad de tålde.
Var det inte svårt att sjunga så mycket?
– När vi spelade in de första luciarepetitionerna sa produktionsledaren att vi skulle sjunga falskt, det var jättesvårt att göra på beställning, säger Ebba Ohlsson i Eriksvik.
Någon falsksång kommer inte att tolereras på Julshowen i Berwaldhallen. Tillsammans med acappellagruppen ”Riltons Vänner” ska eleverna i Nacka musikklasser framföra en liveversion av klassikern ”Kalle Ankas jul”.
Vad ska ni göra med alla pengar ni tjänar?
– Vi ska åka på klassresa i slutet av nian. Vi kanske åker till Rom i Italien, men vi har inte riktigt bestämt oss ännu, det är ju så lång tid kvar, avslutar Linnea Ripstrand.
Den 7 december släpps en julskiva med som 5 C har gjort i sammarbete med den världsberömda pianisten Anders Wihk. Den 9 december är konserten i Berwaldshallen, och den sänds i P2 klockan 19.30 på luciadagen.

 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x