100-åring med stil

Nyheter Uppdaterad 00:0008 april 2007
Sätt Dom Pérignonen på kylning och pochera laxen. För den 18 april firar välbärgade Saltsjö-Duvnäs 100 år. – Det är en pärla bland villasamhällen, slår Claës Öhman fast.

Duvnäsviken. I dag liksom för 100 år sedan kan man här fly undan stadens jäkt och slammer. FOTO: JENNY FREJING Under 1800-talets sista decennium blev det på modet att fly stadens jäkt och slammer. Så efter amerikanska, tyska och engelska förlagor började villasamhällen att byggas i Sverige.
Dit kunde den bättre bemedlade borgarklassen flytta sitt pick och pack och etablerade högsäten i naturskön miljö.
Först ut var Djursholm, som grundades 1889.
1907 var turen kommen till Saltsjö-Duvnäs.
Först krävdes dock att förvärva mark – och den marken satt köpmansfamiljen Küsel på.
Men en grupp vänner hostade upp en miljon kronor, fick loss 175 hektar mark – och bildade konsortiet AB Saltsjö-Dufnäs Villatomter, sedermera kallat Duvnäsbolaget. Därmed såg det Saltsjö-Duvnäs som vi känner av idag, dagens ljus.
Duvnäsränderna går aldrig ur. Claës Öhman sätter färg på lokalområdet, liksom hans far och farfar gjorde.

En som ingick i denna klunga av sammansvurna pionjärer var Emric Öhman.
Han finns av uppenbara skäl inte längre bland oss.
Inte heller hans son, Torgny, som med brinnande entusiasm under många år präglade den lokala samhällsutvecklingen, är i livet.
Men det är väl dennes son, Claës, som fötts, fostrats och alltjämt lever i sitt älskade Saltsjö-Duvnäs.
Traditionsrikt samhälle
– Duvnäsbo sedan 74 år, det sätter sina spår, säger Claës Öhman när NVP besöker villan på Strandpromenaden där han har utsikt över Saltsjö-Dufnäs Marina – som han för övrigt driver.
Detta är fjärde Duvnäsadressen som Claës Öhman bor på. Den där han föddes, funkisjuvelen Villa Öhman, ritad av Sven Markelius 1930, ägs idag av Kenyas ambassad.
Duvnäsviken på 1930-talet. SK Måsungens årliga regatta. Bild från jubileumsalmanacka.

– Det som jag uppskattar så mycket med Saltsjö-Duvnäs är så klart närheten till natur och vatten – men även traditionerna. Under 100 år har många sedvänjor vuxit fram, berättar Claës.
Han nämner bland annat lördagsringningen i klockstapeln vid Ringparksstugan. Äran att stå för helgklangen har vandrat mellan Duvnäsfamiljerna sedan 1950 – ett i dessa nejder närmast heligt sakrament.
Men det finns också Duvnäs Nation, en förening med traditioner från 20-talet, som en gång om året samlas för ceremoniellt studentumgänge av bästa Uppsalamodell.
– Dessa och andra traditioner lever i allra högsta grad – men nu under jubileumsåret har vi även väckt liv i dem som somnat in under åren, främst idrottstävlingar, berättar Claës som under tre års tid varit med och planerat evenemanget, vars högtidsstund sker på den nyinstiftade nationaldagen, den 18 april – på dagen 100 år efter att Duvnäsbolaget tecknade köpeavtalet om Dufnäs Gård.
Det ska dock påpekas att Duvnäs spår i historien sträcker sig längre bakåt i tiden än till 1907.
Historiska rön visar till exempel att gotländska sjörövare härjat i området, att Carl Michael Bellman funnit inspiration här (överlag har många konstnärer haft området som operationsbas) och att Duvnäs även varit i skotsk ägo.
Den första kända anteckningen om Duvnäs är daterad 1436, den förste maj för att vara exakt, där det i ett privilegiebrev skrivs:
”En nyhet av vikt var däremot, att den vidsträckta Sicklaön intill Duvnäs och Konungshamn en gång för alla nu lades under stadens oinskränkta nyttjanderätt”.
Det började alltså med ett privilegiebrev – och idag är det ett område för samhällets privilegierade. Ifjol såldes exempelvis Sveriges dyraste villa här, till en summa av 28,5 miljoner kronor.
Som Claës Öhman säger:
– Till en början var det mycket av ett tjänstemannasamhälle. Men nu har det nog stigit litet. Ingemar Lundin
ingemar.lundin@nvp.se

 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x