Politiker hoppar av efter grov rattfylla

Nyheter Uppdaterad 00:0029 augusti 2006
Folkpartiets Mats Granath körde bil grovt rattfull efter en tillställning i Norrtälje. Med största sannolikhet väntar åtal och Granath har med omedelbar verkan hoppat av sina politiska uppdrag.
NACKA BROTT
I ett öppet brev till NVP berättar Mats Granath om händelsen:
”Det jag nu kommer redogöra för är det värsta som någonsin hänt mig. […] I samband med ett besök i Norrtälje drack jag alkohol under kvällen och natten. Därefter gjorde jag ett svårt misstag, tog bilen för att åka hem till sommarstugan”.

Stoppades av polis
Efter att ha kommit halvvägs stoppades han av polis. Hans körkort beslagtogs på plats och han fick följa med till Norrtälje polisstation för ett utandningsprov.
Det visade att han hade 0,83 promille alkohol i utandningsluften. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 0,5.
Mats Granath är ordförande i Älta områdesnämnd, sitter i kommunfullmäktige och är sjätte namn på folkpartiets lista till fullmäktigevalet. Han har nu valt att lämna sina politiska uppdrag och kommer heller inte att delta i valrörelsen.

Djupt ångerfull
”Jag känner djup ånger och är medveten om mitt ansvar. Händelsen kommer att få långtgående konsekvenser för mig, min familj, vänner och arbetskamrater samt återverkningar på min verksamhet som förtroendevald i Nacka kommun och i ideella organisationer. Jag är fullt medveten om att det inträffade kommer att påverka förtroendet för mig”, skriver Mats Granath.

Fick stöd av partivännerna
– Det är naturligtvis väldigt tråkigt, säger folkpartiets kommunalråd Stefan Saläng.
– Jag har känt Mats i många år och han har gjort väldigt goda insatser, inte bara som politiker utan även i ideella organisationer.
Stefan Saläng har haft kännedom om rattfyllan en dryg vecka. På ett möte i torsdags informerade Mats Granath övriga i partiet om vad som hänt.
– Det är klart att man är bestört, det är en väldigt allvarlig sak som han misstänks för. Men han fick också stöd. Vi känner honom som en väldigt aktiv och engagerad person och när han känner sig redo är han välkommen tillbaka, säger Stefan Saläng.
Avhoppet är enligt Stefan Saläng helt självvalt. Mats Granath har dessutom uppsökt en alkoholläkare på Maria beroendemottagning för att utreda ett eventuellt behandlingsbehov.
Stefan Saläng säger att han i sitt umgänge med Mats Granath aldrig upplevt att han har något alkoholproblem.
Hur påverkar det här folkpartiet inför valet?
– Det är en allvarlig händelse men vi hoppas att väljarna kan se att det här inte på något sätt påverkar det handlingsprogram som folkpartiet står för. Men självklart har det varit omskakande.

 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x