Drömarbete så in i norden för Daléus

Nyheter Uppdaterad 00:0705 oktober 2002
Den tidigare centerledaren Lennart Daléus blir i november ny vd för Greenpeace Norden. – Jag kommer att vara med i aktionerna fullt ut, säger han med ett snett leende.
SALTSJÖBADEN POLITIK
Plommonen är syltade sedan några dagar tillbaka och kryddträdgården i radhuset i Neglinge sköter sig själv. Nu väntar nya utmaningar för Lennart Daléus, som den 1 november blir vd för Greenpeace Norden.
Hans bakgrund gör honom onekligen lämplig för jobbet. Ett 30-årigt miljöengagemang, 20 år av partipolitiska erfarenheter och ett brett internationellt kontaktnät.

Andra former

Nu kommer han att kämpa för miljön i andra former.
– Det politiska systemet har misslyckats med att ta i miljöfrågorna. Då söker sig människor andra vägar för att påverka och vår organisation är en väg. För de som är lite otåliga är Greenpeace bra, säger han.

50 miljoner i budget

Vid nyår är det två år sedan han lämnade ordförandeposten i centern. Formellt lämnar han sin riksdagsplats den 30 september. Då sätter han också punkt för partipolitiken.
– Efter avtackningen i riksdagen i våras satte jag mig ner och funderade på djupet vad jag ville göra. När jag fick erbjudandet från Greenpeace passade det perfekt. Det är ett drömjobb.
Som vd i Norden ansvarar han för en budget på 50 miljoner kronor och en organisation med 90 000 betalande medlemmar. En sak han gillar med Greenpeace är deras förmåga att åskådligöra miljöfrågor.

Kontroversiella inslag

– Ta till exempel deras aktion i Svalbard i somras. De flög in media och visade upp ett fotografi från 1920-talet på en glaciär. Sen jämförde man med hur samma glaciär ser ut idag, halvt bortsmält. Det var väldigt effektfullt.
Greenpeace har även mer kontroversiella inslag i sin verksamhet. Men Lennart Daléus är inte orolig för att en del aktiviteter ligger på gränsen till det olagliga.
– I sådana lägen måste det alltid röra sig om konstruktiva olagligheter. I aktionerna får egendom aldrig skadas och våld får aldrig förekomma.

Gamla miljöer

Även om Lennart Daléus lämnat partipolitiken kommer han framöver att få anledning att uppsöka sina gamla miljöer. De tunga miljöbesluten fattas förvisso numera i Bryssel, men det handlar mycket om att se till så att politiker och tjänstemän i Stockholm får information om miljöproblemen.
– Opinionsbildningen börjar i Norden. Jag har varit verksam inom Nordiska rådet så jag tror jag har bra kontaktytor med regeringsmedlemmar i alla nordiska länder.
Arbetet med att göra världen renare och friskare kan börja. Esbjörn Wahlberg


 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x