Annons

Annons

Annons

Sicklaön

Insändare
Stoppa skövlingen av vackra träd vid Kyrkviken!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Jens Christian Jacobsen

Annons

Öppet brev till Nackas stadsdirektör Victor Kilén.

Hej Victor!

Det är fantastiskt med den nya badbryggan i Kyrkviken men det som nu sker längs Järlaleden och strandpromenaden är inte acceptabelt.

Det har på sommaren satts upp rosa makeringspinnar och strax är tre-fyra välvuxna träd borta. Nu sitter det likadana pinnar längs med strandpromenaden där det står jättefina pilträd.

Enligt alla forskningsresultat om hållbart klimatarbete bidrar träd, undervegetation, gräsmattor till en temperatur sänkning på 5-6 grader i gatumiljöer. Dessutom förhindrar träden och undervegetationen erosion och förhindrar effekterna av skyfall med mer. Spara träden nu och spara pengar senare. Även på Finntorpsidan där busshållplatsen stått, fälldes gamla vackra träd utan någon projektbeskrivning eller planer uppsatta.

Annons

Annons

Hälsoeffekterna har visat sig vara stora av att behålla gröna stråk. Ju närmare man bor en park, grönområde ju friskare är befolkningen (det vill säga sparar pengar). I ett projekt runt Hyde park i London visade det sig att bara 300 meter från grönskan ökade frekvensen av hjärtinfarkt radikalt. Nu när vi äntligen fått ett strandbad och naturlig samlingsplats för boende i Finntorp och Ekudden som annars är nästan helt döda på folkliv, är det oacceptabelt att börja ta ner träden som står runt.

Så här ser det ut i Kyrkviksparken där flera träd har tagits ner av kommunen.

Bild: Jens Christian Jacobsen

Jag arbetade i många år som strateg och utvecklingsledare på Trafikkontoret i Stockholms stad. När projektledarna redovisade sina projekt då och då, var de förvånade över hur emotionellt och psykologiskt betydelsefulla träden var för de boende runtomkring. Jag själv var mest förvånad över bristen på insikt om människors relationer med träden och bristen på innovation för att behålla träden som ramade in vägar och bebyggelse.

Det räcker inte med fina ord om ”naturbant” och att lita på att Nackareservatet, Erstavik och Ryssbergen ska svälja alla dessa ”närmaste” behov. Nacka vill stå ut och bygga ”stad”, men detta är att ta bort livskvalitet. Klimat-, hälso- och livkvalitetsmässigt är dessa gröna resurser värda mer än att bara rakt av sågas ner med några dagars varsel när de flesta är på semester.

Annons

Var är innovationskraften och att Nacka menar allvar med sin hållbara klimatstrategi? Paradoxen är ju så stor. Först skapa dagvattenrening i Kyrkviken och sedan kapa ner träd och vegetation, ta bort gräs som minskar just densamma.

Stoppa skövlingen av vackra träd längs med Kyrkviken som har stor betydelse för oss boende och medborgare samt inte minst för att bidra till ett hållbart, naturbant klimat i Nacka.

Jens Christian Jacobsen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan