Annons

Annons

Annons

Debatt
”Idrott har en självklar plats i ett Nacka som växer”

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Arkivbild

Annons

Svar till Oskar Bård, som skrev insändaren ”Bygg ett idrottscenter över Värmdöleden”.

Först vill jag tacka Oskar Bård för ett kreativt förslag! Vi moderater välkomnar alla som vill engagera sig i Nackas utveckling och tar gärna emot idéer och förslag som bidrar till att vi tillsammans gör Nacka ännu bättre.

Jag håller med om att det vore väldigt bra om vi kunde överdäcka mer av 222:an, framför allt för att få bort buller som stör många närboende.  

Tyvärr är det väldigt dyrt med överdäckningar. Den överdäckning som redan planeras är ca 300 m lång och ska möjliggöra Mötesplats Nacka. Där ska rymmas en ny bussterminal, anslutning till tunnelbanan och Nacka Forum. Den görs för att knyta ihop centrala Nacka och skapa en attraktiv miljö med en stor stadspark så att barriären till Nacka strand försvinner.

Annons

Annons

Kostnaden för detta projekt från 2018 är på cirka 3,5 miljader. Det betyder att 1 meter överdäckning av 222:an kostar över 11 miljoner och risken är att det kommer att bli ännu dyrare eftersom alla byggkostnader stigit sedan dess. Den planerade överdäckningen möjliggör förutom parken ovanpå själva motorvägen även nya bostäder och arbetsplatser bredvid vilket också ger kommunen intäkter som hjälper till att finansiera överdäckningen.

Den höga kostnaden för att däcka över en ännu längre sträcka för att bygga idrottsanläggningar på blir väldigt svår att motivera och vi vill alltid vara varsamma med skattebetalarnas pengar. Det är ju heller ingen snabb lösning – planering och byggtid tar minst 10-15 år.

Det är viktiga frågor du pekar på och idrott, motion och även grönområden är väldigt viktiga för välmående och människors hälsa. Så att vi inte kan överdäcka mer av motorvägen för att bygga idrottshallar betyder ju inte att vi ska avstå från att planera och bygga på andra ställen. Vi behöver plats för idrott, service, kultur och rekreation när Nacka växer och precis som du skriver behöver det förstås finnas med i planeringen redan på ett tidigt stadium.

I dag utövas ett 40-tal olika idrotter aktivt i Nacka och just nu pågår många olika projekt och investeringar i idrottsanläggningar – det byggs en ny multisporthall i Fisksätra, en ny simhall i Orminge, tennishall i Ektorp och ett nytt ridhus i Velamsund för att nämna några. Totalt nyinvesterar Nacka kommun för flera miljarder i idrottsanläggningar de kommande åren.

Annons

Annons

Dessutom pågår fler olika utredningar för att se över var vi kan skapa fler elvaspelarplaner för fotboll, en kapacitetsutredning generellt för många olika idrotter och en för Järlahöjdens utveckling där ett idrottskluster redan finns med både simhall, sporthall, ishallar och fotbollsplaner.

Alla som idrottar önskar förstås fler hallar och bättre träningstider och därför vill jag lyfta fram att vi redan nu gör många idrottssatsningar och att det kommer att bli ännu fler.

Cecilia Gardner Larsson (M)
Vice ordförande miljö- och stadsbyggnadsnämnden Nacka

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan