Annons

Annons

Annons

Sicklaön

Insändare
”Bygg ett idrottscenter över Värmdöleden”

Insändarskribenten vill att mer av 222:an ska överdäckas

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

En del av modellen av framtidens centrala Nacka, som finns att se i en lokal i Nacka Forum.

Bild: Ryno Quantz

Annons

Nacka kommun blomstrar och växer med fler invånare. Det innebär även utmaningar. En stor sådan är det akuta behovet av fler idrottsanläggningar för barn, ungdomar och vuxna. Politikerna vill bygga fler idrottsanläggningar. Men det är mycket svårt att hitta mark att bygga dem på, utan att förstöra grönområden eller få protester från grannar. Jag vill därför föreslå en alternativ lösning: Bygg ett stort idrottscenter över Värmdöleden.

Kommunen planerar att däcka över 500 meter av Värmdöleden. Varför inte fortsätta överdäckningen ytterligare 500-1 000 meter, eller längre? Inga värdefulla grönområden skulle förstöras. Ingen miljöorganisation skulle överklaga för att rädda en utrotningshotad salamander. Luft- och ljudföroreningar skulle minska så att inga grannar skulle klaga.

Annons

Annons

Ett idrottscenter över Värmdöleden centralt vid Nacka Forum är lätt att ta sig till för skjutsande föräldrar och ungdomar som tar kollektivtrafiken. Den tekniska kompetensen finns.

Genom ytterligare överdäckning kan Nacka kommun skapa ett unikt idrottscenter med ett flertal idrottshallar som fungerar även under vintern. Idrottshallar för sport under vintern är redan nu väldigt eftersatta. Barn tvingas till uppehåll med sina sporter vintertid. Och då är risken stor att de slutar idrotta.

Värmdöleden borde överdäckas mer än vad som planeras, tycker insändarskribenten.

Bild: Ryno Quantz

Att investera i idrott är att investera i god hälsa. En studie från Skolverket visar att 31 procent av gymnasieeleverna mår psykiskt dåligt. Och mental ohälsa kostar – det  står för 39 procent av sjukskrivningarna i Sverige. Den totala kostnaden för sjukskrivningar uppgår till cirka 70 miljarder per år.

Motion och idrott gör underverk för den mentala hälsan. En studie från Karolinska Institutet fann att fysisk aktivitet minskar risken att drabbas av ångest och depression med 25-30 procent. Att investera i idrottshallar är att investera i barn och ungdomars hälsa i dag och för framtida generationer.

Annons

Nacka kommun har tagit fram byggplaner för en explosiv expansion. 10 000-tals nya bostäder och arbetsplatser byggs. Till 2040 beräknas kommunen växt med cirka 50 000 invånare, en 45-procentig ökning av befolkningen på 17 år. Fler invånare ger större skatteintäkter så pengar till idrott och hälsa borde finnas. Kommunen borde faktiskt under byggplanerna ha planerat och avsatt mark för en minst lika kraftig utbyggnad av idrottshallar.

Oskar Bård, boende i Nacka, med tre barn som saknar idrottshallar på vintern

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan