Annons

Annons

Annons

krönika

Jalmar Carlson
Våren är här — dags att rensa upp!

NVP:s Jalmar Carlson om att spara eller slänga, både vad gäller stationshus och garderob

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bort med det gamla — in med det nya. Våren är utrensningarnas tid, åtminstone när det gäller garage, förråd och sommarstugor. Men kanske inte för brandskadade hus.

NVP träffade en organiseringsspecialist på Älgö (se sidan 18) i förra veckan och insåg att det är ute att samla och spara. Just garage, bodar och förråd riskerar att fyllas med för mycket saker som inte används menade hon, och jag vill nog lägga till klädgarderober också.

Annons

Bort med det gamla och skrotiga — och in med lika gammalt men snart onödiga ser ut att bli parollen för stationshusen i Igelboda och Nacka (se sidan 13). Det brandskadade stationshuset i Igelboda har Nacka kommun tidigare så hårdnackat nekat rivningslov. När SL inte haft råd eller lust att bygga upp det, ser det nu ut att bytas ut mot Nackas stationshus, som måste flyttas då Saltsjöbanan uppbyggnad på ramp gör att själva stationen försvinner.

Annons

Spara det gamla och skadade — och sätt upp väderskydd i stället är dock det som gäller för k-märkta Fabrikörsvillan (se sidan 9). Nacka kommun och fastighetsbolaget har lite lika syn på huruvida huset går att rädda, men båda parter är eniga om att det ska byggas upp igen. Frågan är om det ska ske med gammal eller ny grund. Efter att ägarna sökt rivningslov har kommunen tvingat fram väderskydd, för att kunna skydda ruinen från vatten, vind och sol.

Att besöka sitt garage eller förråd, vilket oftast är samma plats för många av oss i Nacka och Värmdö, är inte sällan ångestframkallande. Att tränga sig in för att hitta rätt spade, brädlapp, väska, skiftnyckel eller bortglömda skidor gör att ordningsspecialistens ord ekar i huvudet: ”Ju mer du har, desto sämre mår du”.

Att hitta ett fint, hyggligt modernt, men oanvänt plagg längst in i garderoben kan vara överraskande och kul. Men också sorgligt och dumt. Att ha mer kläder än man minns är respektlöst mot plagget, mot plånboken, mot kroppen (som kan ha bytt skepnad).

Den här perioden är stora vårstädningstiden för samfälligheter, bostadsföreningar, båt – och golfklubbar. Då samlas det inte sällan ihop till rejäla skräphögar. Vinterns märkliga väder som knäckt otaliga grenar och träd borde ge tidernas bästa och största valborgseldar. Så kolla var de, organiserade, brasorna finns på sidan 24 i veckans NVP.

Nacka stationshus och en enkel garderob.

Bild: JENNY FREJING

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan