Annons

Annons

Annons

Nedläggningen av museet Hamn

Museet Hamn ska bli digitalt

• Nedlagda slagfältsmuseet flyttas till nätet • Mindre fysisk utställning i Fisksätra

Text

"Fler kommer kunna ta del av kulturarvet", säger kulturnämndens ordförande Monica Brohede Tellström, L, om digitaliseringen av slagfältsmuseet Hamn.

Bild: LIZA SIMONSSON/NACKA KOMMUN OCH RYNO QUANTZ

Annons

Slagfältsmuseet Hamn avvecklas i sin fysiska form. För att man ska kunna ta del av museets innehåll i framtiden har kulturnämnden beslutat att göra det digitalt.
– Fler kan ta del av kulturarvet men det frigör även pengar, säger nämndens ordförande Monica Brohede Tellström (L).
I mitten på mars presenterade Monica Brohede Tellström ett ordförandeinitiativ om Hamns nedläggning. Besökssiffrorna var för låga och efter misslyckade upphandlingar konstaterades att intresse för att driva museet saknades. Kulturnämnden beslutade i slutet av mars att avveckla museet i sin nuvarande form och kritik från bland annat anställda och grannarna Leksaksmuseet följde.

Vid ett extrainsatt möte tidigare i veckan nämnden beslut om att Hamns innehåll ska bli tillgängligt digitalt.
­– Att tillgängliggöra Nackas kulturarv på ett nytt, digitalt sätt är positivt ur flera aspekter. Det kommer bli fler som kan ta del av kulturarvet men det frigör även pengar. Pengarna som är avsatta för museet under 2023 kommer bland annat flyttas till den öppna kulturskolan i Fisksätra för att bredda och utöka verksamheten, säger Monica Brohede Tellström i ett pressmeddelande.

Som ett komplement till det digitala museet planeras en mindre fysisk utställning någonstans i Fisksätra, i dagsläget oklart var.

Vid det extrainsatta mötet lyfte både Socialdemokraterna och Nackalistan viljan att Hamns lokaler ska komma till nytta för föreningslivet.
– Vi vill att politikerna riktar sitt öra mot föreningslivet och bjuder in Fisksätras föreningar […] och andra relevanta nätverk för att utreda förutsättningar för vilka kulturverksamhet som skulle passa lokalerna bäst, lät Lovisa Emanuelsson, S, anteckna till protokollet.

Monica Brohede Tellström lät anteckna ett svar:
– Då kulturnämnden inte har rådighet över lokalerna om museet avvecklas i dess nuvarande form behöver perspektivet för dialog med föreningslivet vara bredare än att handla om lokalerna vid Saltsjö Pir.

Förslaget ska nu behandlas i kommunstyrelsen och sedan kommunfullmäktige i maj.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan