Annons

Annons

Annons

Debatt
"Nu kan Nacka få ett levande uteliv"

Filip Wiljander, M, gläder sig åt att danstillståndet avskaffas

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Socialnämndens ordförande Filip Wiljander, M, tycker det är bra att det "larviga" danstillståndet avskaffas.

Bild: MOSTPHOTOS OCH LIZA SIMONSSON/NACKA KOMMUN

Annons

Den 1 juli flyttas ytterligare makt från stat till individ och civilsamhälle när danstillståndet försvinner. I 67 år har det krävts tillstånd från Polismyndigheten för krogar där gäster dansar, oavsett om dansen är anordnad eller spontan. Skulle du och dina vänner börja dansa på en krog utan tillstånd har krogägaren riskerat böter eller till och med fängelse i upp till sex månader. Larvigt? Det tycker jag med.

Onödigt och futtigt, har vissa sagt. Har regeringen inte bättre saker för sig, har andra sagt. Men förmynderiet i samhället är ingen liten fråga. Varje litet steg mot att betrakta vuxna nackabor som myndiga individer, kapabla att själva fatta beslut om sina egna liv, är ett steg mot att ge makten tillbaka till folket där den hör hemma.

Men moraliserande förmyndare är förstås bekymrade. Vad ska nu ske om inte det offentliga sätter ramarna för individen? Jo, vi kan få ett levande uteliv i nivå med andra länder. Stockholms krogliv är ju tyvärr varken i toppklass när det gäller service eller utbud. Att ge möjlighet till dans och minska krogarnas administrativa börda är angeläget.

Vad annat kan vi göra för att förbättra kroglivet? Under Coronapandemin möjliggjorde vi hemleverans av alkohol i samband med mat från restauranger, exempelvis från Restaurang J. Det var för oss ett sätt att öka servicen och stärka krogarnas möjlighet att överleva restriktionerna. Men lite var det också inspirerat av internationella förebilder som London, Paris och New York.

I Nacka vill vi använda lagstiftning för att möjliggöra och inte stoppa. Därför har vi också möjliggjort för en öppen restauranggata på kajen i Nacka strand, där myndiga medborgare anses vara tillräckligt ansvarsfulla för att beställa ett glas vin från en food truck och sätta sig en bit längre bort på kajen.

Filip Wiljander, M
Ordförande i socialnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan